ویژگی های روانسنجی مقیاس باورهای غیرمنطقی سلامتی در دانشجویان علوم پزشکی گیلان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 152
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-152_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا سلطانی شال

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، رشت، ایران

مهتاب شاملی

دانشجوی کارشناسی گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، رشت، ایران

مهرزاد امیدوار

دانشجوی کارشناسی گروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، گیلان، رشت، ایران

چکیده

سابقه و هدف: باورهای غیرمنطقی سلامت به عنوان یکی از متغیرهای مهم در سبک زندگی سالم در نظر گرفته می شوند. با وجود نقش مرکزی که فرض های ناکارآمد نظیر باورهای غیرمنطقی سلامت در رفتارها و سبک زندگی سالم ایفا می کنند، مقیاس مناسبی برای ارزیابی آن وجود ندارد. لذا هدف مطالعه حاضر ارزیابی ویژگی های روانسنجی مقیاس باورهای غیرمنطقی سلامت بود. مواد و روش ها: ۱۰۰ نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه گیلان انتخاب شدند و پرسش نامه ۲۰ سوالی باورهای غیرمنطقی سلامت را تکمیل کردند. ویژگی روانسنجی از طریق تحلیل عامل اکتشافی و پایایی بررسی شد. یافته ها: ارزیابی روانسنجی شامل کیفیت داده ها، ساختار عاملی، پایایی سازه و همسانی درونی بود. یک بعدی بودن مقیاس از طریق تحلیل عامل اکتشافی حمایت شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی برازش مناسب مدل را نشان داد. در تحلیل عاملی اکتشافی مقدار KMO برابر ۸۳۳/۰ شد. هم چنین مقدار آزمون بارتلت، کوچک تر از ۵ درصد شد. برای تعیین پایایی مقدار آلفای کرونباخ ۸۶/۰ محاسبه شد. پایایی بازآزمایی ۶۴/۰ به دست آمد. استنتاج: این پژوهش ویژگی روانسنجی مقیاس باورهای غیرمنطقی سلامت، که می تواند ارزیابی باورهای غیرمنطقی سلامت را تسهیل کند، آشکار کرد و تایید کرد که می توان برای اندازه گیری باورهای غیرمنطقی سلامت در دانشجویان پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Irrational Health Belief Scale, factor analysis, medical students, reliability, مقیاس باورهای غیرمنطقی سلامت, تحلیل عاملی, دانشجویان پزشکی, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.