بررسی ایمونوهیستوشیمیایی بیان مارکر BCL-۲ در لیکن پلان دهانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 153
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-153_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین طباطبایی

دانشیار، گروه آسیب شناسی فک،دهان وصورت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثربرسلامت دهان ودندان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

لاله ملکی

استادیار، مرکز تحقیقات دندانپزشکی، گروه آسیب شناسی فک،دهان و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

نجمه جعفری

استادیار، گروه آسیب شناسی فک،دهان وصورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

ناصر حسین زاده

دندانپزشک-------دندانپزشک------------دندانپزشک

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به نقش نشان گر BCL-۲ در مکانیسم آپوپتوز و ایجاد تغییرات دیسپلاستیک، بدخیمی ها و هم چنین مکانیسم ایجاد بیماری لیکن پلان مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بیان آن در اپی تلیوم و بافت هم بند مجاورآن در لیکن پلان دهانی انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد – شاهدی، بررسی ایمونوهیستوشیمی نشانگر BCL-۲ بر روی بلوک های پارافینه ۲۰ نمونه لیکن پلان دهانی (مورد) و ۲۰ نمونه فیبروم تحریکی (شاهد) موجود در آرشیو پاتولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفت. داده ها توسط نرم افزار ۱۷ SPSS و آزمون های Chi-Square و Fisher’s exact test تجزیه و تحلیل گردید و نتایج در سطح ۰۵/۰=α معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بیان BC-L۲ در لایه بازال و پارابازال اپی تلیوم بین دو گروه بیمار و غیر بیمار اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (۰۵/۰< P) ولی در بافت هم بند، اختلاف آماری معنی داربود (۰۰۰۱/۰=P). استنتاج: براساس نتایج این مطالعه، احتمالا پروتئین BCL-۲ نقش قابل توجهی در فرآیند آپوپتوزیس دخیل در ایجاد لیکن پلان دهانی ندارد و ارزیابی سایر پروتئین های حاضر در این فرآیند توصیه می شود.

کلیدواژه ها

oral lichen planus, BCL-۲, apoptosis, لیکن پلان دهانی, BCL-۲, آپوپتوز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.