اپیدمیولوژی فوت ناشی ازمسمومیت باعوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران طی سال های ۱۳۹۰-۱۳۹۵

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 153
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-153_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شکرزاده

دانشیار، گروه سم شناسی و داروشناسی، مرکزتحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

سعید یعقوبی بکلر

دانشجوی کارشناسی ارشد سم شناسی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

چکیده

سابقه و هدف: مسمومیت دارویی از جمله مشکلات اصلی در سراسر جهان می باشد، مطالعات مختلف در ایران شیوع بالای آن را نشان می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک فوت ناشی ازمسمومیت با عوامل دارویی در شهرهای مرکزی استان مازندران (ساری-قائمشهر-بهشهر-جویبار-چهاردانگه) انجام شده است. مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی مقطعی به شکل تحلیلی بر روی کل مدارک موجود از مسمومیت های منجر به فوت که مرگ آن ها از طرف پزشکی قانونی مسمومیت با عوامل دارویی اعلام شده بود و در فاصله زمانی ۵سال (ابتدای سال۱۳۹۰تا انتهای نیمه اول سال ۱۳۹۵) به پزشکی قانونی شهرستان ساری ارجاع شده بودند، به عنوان جمعیت هدف انتخاب و با استفاده از روش جمع آوری اطلاعات بر اساس تکمیل پرسش نامه، داده های طرح با استفاده از نرم افزارآماری SPSS نسخه۲۱ ثبت و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: ۳۱ درصد افراد مورد مطالعه زن و ۹/۶۸ درصد آنها مرد بودند. اکثریت جمعیت مورد بررسی (۶/ درصد۴۳) در محدوده سنی ۱۵-۳۰ بودند. شایع ترین دارو که در اغلب موارد مورد استفاده قرار گرفت فسفید آلومینیوم (۵/۶۵درصد )، تریاک (۳/۲۴ درصد)، الکل اتیلیک( ۷/۵ درصد)و ترامادول(۵/۴ درصد) بود. استنتاج: باتوجه به این که فوت ناشی از مسمومیت در گروه سنی جوان شایع تر می باشد، مطالعات بیش تر در زمینه مشکلات روانی و اجتماعی ضروری به نظر می رسد. شایع ترین مسمومیت، مربوط به فسفید آلومینیوم (۵/ درصد ۶۵)، که احتمالا به دلیل دسترسی آسان آن است. اقدامات لازم در این زمینه مانند تشخیص سریع مسمومیت، به خصوص همکاری بیمار نقش مهمی را ایفا می کند.

کلیدواژه ها

Drug poisoning, Sari, forensic medicine, مسمومیت دارویی, ساری, پزشکی قانونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.