تاثیر یک دوره بازتوانی قلبی بر برخی عوامل کلیدی انتقال معکوس کلسترول و سطح سرمی TNFα در بیماران بای پس عروق کرونر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-12-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه پرهیزی

دانشجوی دکترای گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران

امیر رشید لمیر

دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

رامبد خواجه ای

استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران

محمدرضا رمضان پور

دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد ، مشهد، ایران

محسن وظیفه دوست

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران

چکیده

هدف: بیشترین مرگ ومیر بیماری های غیرواگیر در جهان، به علت بیماری های قلبی و عروقی خصوصا آترواسکلروز است. یکی از مکانیزم ‍ های مهم برای پیشگیری و درمان این بیماری، انتقال معکوس کلسترول (Revers Cholesterol Transport; RCT) است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر یک دوره بازتوانی قلبی بر برخی عوامل کلیدی در RCT در بیماران بای پس عروق کرونر انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، ۲۴ نفراز مردان که تحت عمل جراحی بای پس قرار گرفته بودند به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه تجربی (۱۲نفر) و کنترل (۱۲ نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت هشت هفته تحت برنامه بازتوانی ترکیبی به صورت تمرینات مقاومتی - هوازی قرار گرفتند (۳ جلسه در هفته) و گروه کنترل در این مدت بدون تمرین بودند. ۴۸ ساعت قبل از شروع تمرین و ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی در حالی که تمام آزمودنی ها ناشتا بودند نمونه خونی جهت اندازه گیری (Liver X receptor; LXR) پروفایل لیپیدی و سطح سرمی فاکتور نکروز توبولی آلفا (Tumor necrosis factor; TNFα) انجام شد. اندازه گیری ژن LXR با روش Real-Time-PCR صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و همبسته و آزمون شاپیروویلک جهت نرمال کردن داده ها در سطح معنی داری ۰/۰۵ استفاده شد. یافته ها: هشت هفته برنامه بازتوانی قلبی منجر به افزایش لیپوپروتئین پرچگال (High Density Lipoprotein; HDL)، کاهش لیپید های با چگالی پایین (Low density lipids; LDL)، کلسترول TNFαو افزایش بیان ژن گیرنده ایکس کبدی (LXR) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد. نتیجه گیری: بازتوانی قلبی با بهبود پروفایل لیپیدی و افزایش بیان ژن LXR، بر افزایش روند انتقال کلسترول و کاهش عوامل التهابی از جمله TNFα، تاثیر بالایی داشته است. که اثر مثبتی بر پیشگیری از آترواسکلروز و ایسکمی دارد.

کلیدواژه ها

بازتوانی قلبی, LXR, TNFα, پروفایل لیپیدی, RCT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.