تاثیر تمرینات کنترل حرکتی بر شاخص توده بدنی و آمادگی قلبی تنفسی کودکان چاق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید شریعت زاده

کارشناسی ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، گروه علوم ورزشی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران

ناصر محمدرحیمی

استادیار گروه علوم ورزشی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران

محمدعلی سردار

دانشیار گروه دروس عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف:عوامل مکانیکی مانند افزایش وزن روی دیواره قفسه سینه و شکم باعث افزایش تهویه ریوی(تعداد تنفس)، ناکارآمدی عضلات تنفسی و کاهش انطباق پذیری تنفسی در افراد چاق می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تمرینات کنترل حرکتی (Motor Control Exercise; MCE) بر شاخص توده بدنی و آمادگی قلبی تنفسی کودکان چاق بررسی شد.روش بررسی:این پژوهش، از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. تعداد ۳۰ کودک ۱۲-۸ ساله ی چاق با شاخص توده بدن (BMI) ۱۹ تا ۲۳ شهرستان مشهد که در دو سال گذشته در هیچ برنامه فعالیت بدنی منظم شرکت نکرده بودند، به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تمرین کنترل حرکتی و کنترل قرار گرفتند (هر گروه ۱۵ نفر). استقامت قلبی تنفسی از طریق آزمون تست ۲ دقیقه گام در جا و عملکرد تنفس (Breathing Function) از طریق تست تعداد تنفس در یک دقیقه و آزمون حبس نفس اندازه گیری شدند. گروه تجربی در برنامه تمرینات کنترل حرکتی به مدت ۸ هفته، ۵ جلسه در هفته و هر جلسه به مدت ۶۰-۴۵ دقیقه شرکت کردند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. از روش آماری تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر جهت تجزیه و تحلیل داده ها در سطح P≤۰.۰۵ استفاده شد. یافته ها:وزن، BMI و تعداد تنفس در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار و به ترتیب ۳/۳۱، ۳۰/۴۰ و ۱/۸۸ درصد کاهش یافتند (به ترتیب، ۰/۰۱۴=p=۰/۰۳۰،p و۰/۰۱۷=p). حبس نفس دم و حبس نفس بازدم در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به ترتیب ۱/۳۲ و ۲/۶۱ درصد افزایش یافتند اما معنادار نبودند (به ترتیب، ۰/۱۱=p و ۰/۲۷=p). استقامت قلبی تنفسی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار و به میزان ۷/۱۷ درصد افزایش یافت (۰/۰۰۱=p). نتیجه گیری:چنین نتیجه گیری می شود که ۸ هفته تمرین کنترل حرکتی منجر به بهبود معنادار استقامت قلبی تنفسی و عملکرد تنفس و نیز کاهش معنادار وزن و BMI در کودکان چاق ۱۲-۸ ساله می گردد و توصیه می شود که این تمرینات در برنامه ی آموزشی این افراد گنجانده شود.

کلیدواژه ها

تمرین کنترل حرکتی, استقامت هوازی, عملکرد قلبی تنفسی, چاقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.