بررسی تاثیر کائولین و اتانول بر زمان شکوفه دهی بادام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میوه کاری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RIP-8-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شکوهیان

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

ام البنین قرشی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

مهدی محب الدینی

استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

سرمای بهاره عامل محدود کننده کاشت بادام به خصوص در زمان گل یا بلافاصه پس از تشکیل میوه است. به منظور بررسی تاثیر کاربرد سطوح مختلف کائولین و اتانول بر زمان باز شدن گل های بادام، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک­های کامل تصادفی با چهارسطح کاربرد کائولین (محلول پاشی) با غلظت (صفر،۲، ۴ و ۶ درصد) و چهار سطح کاربرد اتانول (محلول پاشی) با غلظت (صفر، ۰/۵، ۱ و ۱/۵ لیتر در هزار لیتر آب) روی درختان بادام رقم شکوفه در استان اردبیل شهرستان گرمی در طی سال­های ۱۳۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. در این پژوهش صفات فنولوژیکی شامل زمان تورم جوانه ها، مرحله تشکیل غنچه، زمان شروع گلدهی، زمان تمام گل، مرحله پایان گلدهی، و همچنین صفات بیوشیمایی چون محتوای فنل کل، میزان پرولین بافت جوانه گل، محتوای آب نسبی و پایداری غشای سلولی اندازه گیری شدند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که کاربرد تیمار اتانول باعث به تاخیر انداختن مرحله تورم، غنچه بستن، شکوفایی، تمام گل و پایان گلدهی شد. استفاده از کائولین فقط باعث به تاخیر انداختن مرحله تورم و غنچه بستن گردید. اثر متقابل این دو تیمار بر مقدار پرولین جوانه گل در سطح احتمال ۵ درصد از نظر آماری معنی دار بود و باعث افزایش معنی دار پرولین در جوانه های گل تیمار شده گردید. براساس نتایج این آزمایش در بین تیمارهای مورد بررسی، ترکیب اتانول ۱/۵ در هزار و کائولین ۶ درصد به عنوان بهترین تیمار شناخته شدند که موجب تاخیر ۵ تا ۱۴ روزه در مراحل تورم و باز شدن شکوفه ­های درخت بادام رقم شکوفه گردیدند.

کلیدواژه ها

سرمای دیررس بهاره, صفات بیوشیمیایی غشا نازک, فنولوژی, گرمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.