واکاوی عوامل موثر بر ارتقای سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SLIS-15-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره عزیزی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

صالح رحیمی

دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

وکیل احمدی

دانشیار گروه جامعه شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

هدف: هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر(مهارت های اینترنت، خودکارآمدی حریم خصوصی برخط، آگاهی از نظارت برخط،  نگرانی از حریم خصوصی برخط و آگاهی از خطرات حریم خصوصی برخط)  بر سواد حریم خصوصی برخط دانشجویان دانشگاه رازی است. روش­ شناسی: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه رازی (۱۱۲۶۸ نفر) در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، ۳۷۲ نفر و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعیین شد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته (مهارت های اینترنت، خودکارآمدی حریم خصوصی برخط، آگاهی از نظارت برخط،  نگرانی از حریم خصوصی برخط و آگاهی از خطرات حریم خصوصی برخط) و نیز پرسشنامه محقق ساخته سواد حریم خصوصی برخط، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. یافته ­ها: بر اساس تحلیل داده ها مهارت های اینترنت با ضریب تاثیر ۵۷/ ۰، خودکارآمدی حریم خصوصی برخط با ضریب تاثیر ۵۶/۰، آگاهی از نظارت برخط با ضریب تاثیر ۳۹/۰، آگاهی از خطرات حریم خصوصی برخط با ضریب تاثیر ۵۳/ و نگرانی از حریم خصوصی برخط با ضریب تاثیر ۱۲/۰ بر مقیاس کلی سواد حریم خصوصی برخط موثر هستند. نتیجه ­گیری: با توجه به موثر بودن عوامل (مهارت های اینترنت، خودکارآمدی حریم خصوصی برخط، آگاهی از نظارت برخط، آگاهی از خطرات حریم خصوصی برخط و نگرانی از حریم خصوصی برخط) بر افزایش سواد حریم خصوصی برخط در جهت حفظ حریم خصوصی در اینترنت، باید آموزش و اقدامات لازم در جهت توجه و ارتقاء این عوامل صورت گیرد.

کلیدواژه ها

سواد حریم خصوصی برخط, مهارت های اینترنت, خودکارآمدی حریم خصوصی برخط, آگاهی از نظارت برخط, آگاهی از خطرات حریم خصوصی برخط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.