بررسی میزان ایمنی پروژه های گود عمیق شهری پایدار شده به روش مهار متقابل با استفاده از روش های مبتنی بر ارزیابی ریسک و تحلیل خرابی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 10، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-10-8_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عرفان انجم شعاع

کارشناسی ارشد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران

علی کاربخش

استادیار، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان، سیرجان، ایران

چکیده

گسترش شهرها و افزایش شدید قیمت زمین باعث گشته که بر تعداد طبقات زیرزمینی و عمق گودبرداری افزوده گردد و باتوجه به اینکه تامین ایمنی در کارگاه های گودبرداری، علاوه بر تضمین سلامت کارکنان، منجر به افزایش کیفیت فعالیت های پروژه می گردد لذا یکی از مسائل مهم در ساخت و سازه های شهری، ایجاد پایداری مناسب در هنگام تخریب و گودبرداری است، عملیات گودبرداری در زمره عملیات های خاکی خطرناک قرار دارد. براساس آمارهای موجود همه ساله در پروژه های گودبرداری بدلیل عدم رعایت اصول ایمنی، انسان های زیادی جان خود را از دست داده یا صدمات شدیدی می بینند. دراین تحقیق، ابتدا با انجام مطالعات کتابخانه ای، فهرستی از ریسک های موثر در پروژه های گود عمیق شهری پایدار شده به روش مهار متقابل تهیه شد و از طریق پرسشنامه، نظر خبرگان حوزه گودبرداری و ژئوتکنیک در شهر کرمان جمع آوری و در نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. سپس ماتریس تصمیم گیری بر اساس شاخص ها و معیارهای موردنظر تشکیل و با استفاده از پرسشنامه مربوط به روش ویکورفازی و بر اساس معیارهای «میزان تاثیر»، «میزان اهمیت» و «وجود ابزار لازم» رتبه بندی شدند.بر اساس یافته های تحقیق ریسک های «عدم امکان یا سختی زیاد در اجرا برای گود های با عرض زیاد»،« محدودیت اجرایی در پروژه های با هندسه یا ژئومتری نامنظم»،« عدم امکان استفاده برای افزایش عمق گود در زمان اجرا یا پس از اتمام گودبرداری»،« جاگیری زیاد در گود و ایجاد مزاحمت برای اجرای فونداسیون و سازه»،« امکان برخورد تجهیزات و ماشین آلات با المان ها و به مخاطره انداختن آنها»،« ریزش دیواره ها و سقوط المان ها»،« افزایش هزینه اجرا در گود های عمیق و زمین های بزرگ نسبت به روش های معمول»،« افزایش زمان اجرا در گودهای عمیق و زمین های بزرگ نسبت به روش های معمول»،« سقوط از ارتفاع در هنگان کار بر روی اتصالات»،« نیاز به کنترل کیفی دقیق جهت اجرای مهارها به ویژه اتصالات» به ترتیب دارای بالاترین میزان تاثیر می باشند.

کلیدواژه ها

ایمنی, گودبرداری, روش مهار متقابل, روش استرات, ارزیابی ریسک, تحلیل خرابی, روش ویکور فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.