اثر کشندگی مخلوط عصاره های متانولی اکالیپتوس، درمنه و زنجبیل بر پروتواسکولکس های کیست هیداتید

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 27، شماره: 157
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-27-157_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا فیضی

MSc in Medical Parasitology, Faculty of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

فاطمه پرندین

Instructor, Department of Parasitology, Faculty of Medicine, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

شیرین مرادخانی

Assistant Professor, Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

نسرین رضایی

MSc in Medical Parasitology, Faculty of Medicine, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

محمد سرداری

MSc in Medical Parasitology, Faculty of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

ارسطو روشن

Hamadan Abattoir, Hamadan, Iran

محمد فلاح

Professor, Department of Parasitology, Faculty of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: با توجه به انتشار جهانی هیداتیدوز و آلودگی آن در دو عضو حساس بدن (کبد و ریه )، و با وجود داروهایی که تا حدودی بر روی بیماری موثر هستند، هنوز هم جراحی روش معمول درمان این بیماری می باشد. مواد شیمیایی مختلفی برای از بین بردن پروتواسکولکس ها در حین جراحی استفاده می شود که اغلب آن ها دارای عوارض سوء جانبی برای بیماران هستند. در نتیجه استفاده از عصاره های گیاهی به عنوان منابع جایگزین، ضمن اثر پروتواسکولکس کشی قابل قبول، که عوارض سوء جانبی را نداشته باشند مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثر پروتواسکولکس کشی مخلوط عصاره های متانولی اکالیپتوس، درمنه و زنجبیل در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، کبدهای گوسفندان آلوده به کیست های هیداتیک از کشتارگاه همدان جمع آوری گردید، و سپس مایع کیست های حاوی پروتواسکولکس های زنده، تحت شرایط استریل آسپیره شد. در این مطالعه اثر دو غلظت ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم در میلی لیتر از هر یک از مخلوط عصاره های اکالیپتوس، درمنه و زنجبیل در زمان های ۱۵ و ۳۰ دقیقه بررسی شد. درصد پروتواسکولکس های زنده با رنگ آمیزی حیاتی ائوزین تایید گردید. و نتایج حاصل با آزمون آماری مربع کای chi-square (X۲) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در بررسی تاثیر مخلوط عصاره های زنجبیل و اکالیپتوس مشخص شد که ترکیب این دو عصاره، تاثیر قابل توجه ای در از بین رفتن پروتواسکولکس ها دارد. به طوری که در غلظت ۵۰ و ۱۰۰میلی گرم در میلی لیتر بعد از ۱۵ و ۳۰ دقیقه مواجهه، به ترتیب ۲۴/۹۷ و ۱۰۰ درصد پروتواسکولکس ها از بین رفتند. استنتاج: نتایج مطالعه نشان داد که ترکیب عصاره دو گیاه اکالیپتوس و زنجبیل دارای فعالیت بالای ضد پروتواسکولکس در شرایط آزمایشگاهی است، بنابراین پس از انجام آزمایشات تکمیلی، می توان اثر کشندگی را برای موارد درمانی بررسی کرد.

کلیدواژه ها

hydatid cyst, Artemisia, Zingiber, Eucalyptus, scolicidal, کیست هیداتید, اکالیپتوس, درمنه, زنجبیل, پروتواسکولکس کشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.