ارزیابی میزان سزارین و اندیکاسیون های آن قبل و پس از اجرای طرح نظام سلامت در بیمارستان های استان مازندران (۱۳۹۲-۱۳۹۵)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 28، شماره: 165
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-28-165_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا ملک زاده

PhD Student in Health Services Management, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

رضا آگاه

General Practitioner, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

حامد روحانی زاده

Assistant Professor, Department of Pediatrics, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

احسان عابدینی

PhD Student in Health Services Management, Student Research Committee, Health Sciences Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

محمد فلاح

MSc in Health Services Management, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: افزایش میزان سزارین در سراسر جهان به عنوان یکی از معضلات سیستم بهداشتی مطرح می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان و اندیکاسیون های سزارین قبل و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های استان مازندران انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. کلیه موارد زایمان و سزارین انجام شده در بیمارستان های استان و اندیکاسیون های آن بر مبنای چک لیست معاونت درمان با ارزیابی تمامی پرونده ها در دو مقطع زمانی، قبل از اجرای طرح نظام سلامت (۱۳۹۲) و بعد از اجرای این طرح (۱۳۹۵) بررسی شد و با استفاده آزمون تی زوجی و کای۲ و نرم افزار SPSS۲۱ مورد تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته ها: میزان سزارین بعد از اجرای طرح (۱۳۹۵) نسبت به قبل آن (۱۳۹۲) فقط در بیمارستان های دولتی معنا دار و دارای روند کاهشی بوده است (۰۵/۰< p). از بین اندیکاسیون های سزارین فقط سزارین قبلی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در مجموع بیمارستان های استان داشته است (۰۰۲/۰> p). هم چنین اندیکاسیون سزارین قبلی (۰۲۵/۰> p) با روند افزایشی و پست ترم (۰۲۷/۰> p) با روند کاهشی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در بیمارستان های دولتی استان داشت و مابقی اندیکاسیون ها تفاوت معناداری در بین بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی نداشتند (۰۵/۰< p). استنتاج: اجرای طرح تحول نظام سلامت در کاهش میزان سزارین در بیمارستان های دولتی موثر بوده و می توان امیدوار بود که با حسن اجرای برنامه در کنار برنامه های فرهنگی و اجتماعی به اهداف علمی کشور و رسانیدن آمار سزارین به استاندارد جهانی نزدیک تر شویم.

کلیدواژه ها

Caesarean section, Cesarean indication, Health System Reform, سزارین, اندیکاسیون سزارین, طرح تحول نظام سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.