مقایسه فرآیند های واجی در کودکان دو زبانه فارس- عرب زبان و کودکان تک زبانه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 28، شماره: 165
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-28-165_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم دلفی

Assistant Professor, Musculoskeletal Rehabilitation Research Center, Department of Audiology, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

وفا دلفی

MSc in Speech Therapy, University of Social Welfare and Rehabilitation, Tehran, Iran

طلیعه ظریفیان

Assistant Professor, Department of Speech Therapy, University of Social Welfare and Rehabilitation, Tehran, Iran

عنایت الله بخشی

Assistant Professor, Department of Statistics, University of Social Welfare and Rehabilitation, Tehran, Iran

چکیده

سابقه و هدف: دو زبانگی پدیده ای شایع در بسیاری از کشورهای جهان بوده و و ممکن است سبب افزایش خطاهای هم خوانهم خوانی در گفتار کودکان دو زبانه شود. هدف از این مطالعه بررسی مهارت های واج شناسی شامل بسامد، نوع و نسبت وقوع فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه فارس- عرب شهر اهواز مرکز استان خوزستان در زبان فارسی بوده است. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بوده است و آزمودنی های این پژوهش ۲۸ کودک ۴۸-۳۶ ماه بودند که در دو گروه ۱۴ نفری تک زبانه و دو زبانه  فارس-عرب تقسیم بندی شدند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از مهدکودک های سطح شهر آن جام شد. ابزار این پژوهش آزمون واجی از مجموعه آزمون دیپ متشکل از ۵۴ واژه یک تا چهارهجایی بود که فرآیندهای واجی در دو طبقه ساخت هجا و جانشینی بررسی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار (SPSS(۲۱ و آزمون آماری من ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که نسبت وقوع فرآیند واجی جانشینی بین دو گروه تک زبانه و دو زبانه اختلاف معنادار دارد (۰۵/۰P=)؛ اما نوع فرآیندهای واجی در دو گروه کودکان تک زبانه و دوزبانه فارس- عرب تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. هم چنین بسامد فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه بیش تر از کودکان تک زبانه است. استنتاج: این مطالعه نشان داد که دو زبانگی تاثیری بر چگونگی نوع فرآیندهای واجی ندارد اما بر بسامد فرآیندها می تواند موثر باشد. از طرفی چون نوع فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه مشابه کودکان تک زبانه است پس نظام واج شناسی این کودکان مشابه کودکان تک زبانه است.

کلیدواژه ها

phonological processes, children, bilingual, Persian-Arabic, syllable structure, substitution, فرآیندهای واجی, کودکان, دو زبانه, فارس- عرب, ساخت هجا, جانشینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.