اثر روان درمانی مثبت نگر بر استرس ادراک شده و دلایل زندگی مادران دارای فرزند اوتیسم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 29، شماره: 180
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-29-180_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه رضائی کلانتری

Assistant Professor, Department of Educational Science, Islamic Azad University, Neka Branch, Neka, Iran

رضا دنیوی

Assistant Professor, Department of Psychology, Islamic Azad University, Neka Branch, Neka, Iran

مرضیه رستمیان

MA in General Psychology, Islamic Azad University, Neka Branch, Neka, Iran

چکیده

سابقه و هدف: کودکان اتیستیک دارای مشکلات رفتاری بی شماری هستند. این وضعیت استرس فراوانی را بر مادران آن ها وارد می کند. این مطالعه با هدف بررسی اثر روان درمانی مثبت نگر بر میزان استرس ادراک شده و دلایل زندگی مادران  دارای فرزند مبتلا به اوتیسم شهر ساری انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه مداخله ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، بر روی ۲۴ نفر از مادران کودکان اتیستیک مراجعه کننده به مرکز آموزشی کودکان اتیسم نیک اندیشان ساری در سال۱۳۹۶ انجام شد. نمونه ها به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله ۱۲نفره و کنترل ۱۲نفره قرارگرفتند. برنامه مداخله بالینی مثبت نگر طی ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای دو بار در هفته برای گروه مداخله انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن و دلایل زندگی لینهان جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها: میانگین نمره استرس ادراک شده قبل از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معناداری نداشت و میانگین نمره استرس ادراک شده در گروه آزمون(۶/۷ ± ۰۰/۲۱) نسبت به گروه کنترل (۵/۷± ۸۳/۲۷)، بعد از مداخله کاهش معنی داری داشته است (۰۰۰۱/۰> P). اما میانگین نمره دلایل زندگی قبل از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معناداری نداشت و میانگین نمره دلایل زندگی در گروه آزمون (۰/۱۵ ± ۵۰/۱۷۷) نسبت به گروه کنترل (۹/۱۷± ۱۷/۱۵۹)، بعد از مداخله افزایش معنی داری داشته است (۰۰۰۱/۰> P). استنتاج: در راستای توجه اختصاصی به مشکلات سلامت روانی مادران دارای فرزند اوتیسم از جمله سطح بالای استرس ادراک شده و کاهش چشم گیر دلایل زندگی، انجام روان درمانی مثبت نگر اثر بخش به نظر می رسد. این مداخله برای پیشرفت درمان و کاهش هزینه های نگه داری از این کودکان نیز مفید خواهد بود.

کلیدواژه ها

autism, stress, reasons for living, positive psychotherapy, child caregiver, اوتیسم, استرس, دلایل زندگی, روان درمانی مثبت نگر, مراقب کودک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.