اثر پوشش های خوراکی کیتوزان و موسیلاژ بامیه بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی خلال های سیب زمینی سرخ شده

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-19-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده فرازمند

دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

حسین جلالی

بخش صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران

علی نجفی

گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

چکیده

سیب­زمینی سرخ­شده از محصولاتی است که مصرف بالایی دارد و به­دلیل داشتن روغن زیاد نگرانی­هایی را از لحاظ سلامت عمومی به­وجود آورده است. در این تحقیق امکان کاهش جذب روغن در سیب­زمینی سرخ­شده با استفاده از موسیلاژ بامیه و کیتوزان به­عنوان پوشش خوراکی بررسی شد. بدین منظور موسیلاژ بامیه با غلظت­های ۰، ۵۰ و ۱۰۰ و کیتوزان با غلظت­های ۰، ۷۵/۰ و ۱ درصد مورد استفاده قرار گرفت. غلظت­های صفر به­عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. پس از پوشش­دهی، خلال­های سیب­زمینی سرخ­شده و درصد پوشش­دهی، میزان جذب روغن، مقدار رطوبت، سفتی بافت، عدد پراکسید، عدد اسیدی، شاخص­های رنگ و ویژگی­های حسی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کیتوزان باعث افزایش پوشش­دهی و بامیه سبب کاهش آن گردید. بیشترین پوشش­دهی در غلظت ۲/۱ درصد کیتوزان و صفر درصد موسیلاژ بامیه (۳۸/۲ درصد) و کمترین آن در نمونه شاهد (۱۱/۰ درصد) مشاهده گردید. همچنین مشاهده شد که با افزایش غلظت کیتوزان و موسیلاژ بامیه جذب روغن کاهش یافت، ولی جذب روغن در غلظت­های بالای موسیلاژ بامیه کمی افزایش یافت. بیشترین و کمترین جذب روغن به ترتیب در نمونه شاهد (۶/۲۰ درصد) و نمونه پوشش دهی شده با ۴۱ درصد موسیلاژ بامیه و ۵/۱ درصد کیتوزان (۴۴/۱۵ درصد) مشاهده شد. در مورد عدد پراکسید و عدد اسیدی مدل­های به­دست آمده معنی­دار نبودند. اثر غلظت موسیلاژ بامیه و کیتوزان بر بافت نمونه­ها و شاخص­های رنگ معنی­دار بود. در نهایت پس از بهینه­یابی، غلظت ۷۴ درصد بامیه و ۸۹/۰ درصد کیتوزان به­دست آمد.

کلیدواژه ها

پوشش خوراکی, جذب روغن, کیتوزان, سیب زمینی, موسیلاژ بامیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.