تحلیل سازوکارهای همبست آب، انرژی و غذا در واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس استان همدان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا معتقد

پژوهشگر پسا دکتری گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، دکتری توسعه کشاورزی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران.

حسین شعبانعلی فمی

استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران.

علی اسدی

استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران.

خلیل کلانتری

استاد گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران.

چکیده

وقوع مخاطرات طبیعی همواره با آسیب های شدیدی در بخش کشاورزی به ویژه در واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس همراه است. یکی از رویکرد های مقابله با این آسیب ها، بهره گیری از رویکرد همبست آب-انرژی-غذا در تصمیم گیری های مدیریتی این واحد ها است. از این رو تحقیق حاضر با هدف کلی تحلیل سازوکار های همبست آب، انرژی و غذا در واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس استان همدان انجام شد. نمونه آماری پژوهش ۳۰۰ نفر از کشاورزان فعال در واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس (زیر۱۰هکتار) بودند که با ضابطه فرمول کوکران تعیین و نمونه گیری به روش خوشهای انجام شد. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی محتوایی آن را جمعی از متخصصان کشاورزی و اعضای هیئت علمی گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران تایید نمودند. برای بررسی پایایی از شاخص انسجام درونی و محاسبه آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ و محاسبه ضریب پایایی ترکیبی بعد از انجام پیش آزمون، استفاده و با توجه به اینکه میزان ضرایب آلفا و پایایی ترکیبی برای مقیاس های اصلی پرسش نامه بیشتر از ۰/۷بود، پایایی ابزار تحقیق تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSSwin۲۵ و SMART PLS۳ انجام شد. نتایج نشان داد که همبست کلی آب-انرژی و غذا از شش سازوکار دوگانه آب بر غذا؛ غذا بر آب؛ انرژی بر آب؛ آب بر انرژی؛ غذا بر انرژی؛ انرژی بر غذا به ترتیب تاثیر معنی دار پذیرفته است. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود در راستای تقویت رویکرد همبست WEF، اقداماتی نظیر تامین و معرفی بسته های سرمایه گذاری منسجم و چندجانبه؛ ارائه آموزش به کشاورزان درخصوص هم افزایی و همبست ناگسستنی سه منبع در مدیریت مزرعه و توجه به این رویکرد در سطوح مختلف نظام مدیریتی از سیاستگذاری و برنامه ریزی گرفته تا تصمیم گیری های میدانی مدیریت مزرعه صورت گیرد.

کلیدواژه ها

تغییر اقلیم, سازوکار ها, همبست آب-انرژی-غذا, واحد های بهره برداری کشاورزی کوچک مقیاس, استان همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.