تحلیل و سنجش رابطه بین کاربری زمین و حمل و نقل شهری بر مبنای شاخصه های TOD در منطقه ۸ مشهد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه پایدار شهری، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_USD-4-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مطهره خوشنویس زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشکده هنر، دانشگاه بجنورد، خراسان شمالی، ایران.

علی اصغر پیله ور

دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر، دانشگاه بجنورد، خراسان شمالی، ایران.

علیرضا حسنی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر، دانشگاه بجنورد، خراسان شمالی، ایران.

چکیده

توسعه حمل ونقل عمومی (TOD)، به­ عنوان یکی از بارز­ترین اشکال رشد هوشمند و از مصادیق حمل ونقل پایدار محسوب می­شود. روند رشد شهری با کاهش کیفیت خدماتی در نظام حمل ونقل که به حجم ترافیک و نارسایی در خدمات به ویژه در کلان شهرها افزوده است، چالش برانگیز و ناکارآمد به نظر می رسد. هدف مقاله حاضر تحلیل رابطه کاربری زمین و حمل ونقل در قالب سطح­بندی سه ایستگاه­ مترو منطقه ۸ کلان شهر مشهد بنام کوهسنگی، شریعتی و بسیج از طریق سنجش شاخصه ­های انتخابی شامل ویژگی های بلوک، اختلاط کاربری ها، معابر سواره، مسیرهای دوچرخه و تسهیلات حمل ونقل در چهارچوب توسعه حمل ونقل عمومی محور (TOD) است. روش تحقیق این مقاله توصیفی- تحلیلی و نوع آن کمی و کیفی است. جمع ­آوری داده ­ها از طریق اسنادی- کتابخانه ­ای و تکمیل پرسشنامه انجام شده است. برای تحلیل داده ­ها از روش­ های تحلیل فضایی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای سطح ­بندی ازلحاظ رعایت شاخصه ­های TOD از تحلیل سوات استفاده و برای تعیین اولویت­ ها از ماتریس برنامه­ ریزی راهبردی کمی (QSPM) بهره گیری شده است. نتایج این تحقیق نشان داد ایستگاه کوهسنگی با امتیاز نهایی ۴۴۸/۰ بهترین گزینه ازنظر رعایت شاخصه های TOD در منطقه ۸ شهرداری مشهد است در اولویت بعدی ایستگاه شریعتی با امتیاز نهایی ۳۱۲/۰ و ایستگاه بسیج با امتیاز ۲۴۰/۰ قرار دارد. بعد از سنجش شاخصه ­ها و انتخاب ایستگاه نهایی و جداول تحلیل راهبرد تهاجمی SO انتخاب و در راستای این راهبرد پیشنهاداتی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

حمل ونقل مردم محور, TOD, حمل ونقل پایدار, کاربری زمین, منطقه ۸ مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.