ارزیابی اخلاق حرفه ای از منظر گیرندگان، ارائه دهندگان و فراهم کنندگان خدمت در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 30، شماره: 187
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-30-187_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا ملک زاده

PhD in Health Services Management, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

تورج اسدی

Assistant Professor, Department of Emergency Medicine, Faculty of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

احسان عابدینی

PhD Student in Health Services Management, Student Research Committee, Health Sciences Research Center, Mazandaran University of Medical Science, Sari, Iran

سونا سرافراز

MSc in General Psychology, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: پایبندی به اصول اخلاق حرفه درگروه های پزشکی علاوه بر بر رضایت مندی بیماران نقش مهمی در بهبود و بازگشت سلامتی آنان دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی وضعیت اخلاق حرفه ای از منظر گیرندگان، ارائه دهندگان و فراهم کنندگان خدمت در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی در سال۱۳۹۸ انجام شد. جامعه آماری کارکنان، بیماران و مدیران بیمارستان های آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند. روش نمونه گیری از کارکنان، بیماران و مدیران به ترتیب به صورت تصادفی ساده، تصادفی سیستماتیک و سرشماری بود و حجم نمونه نیز به ترتیب ۲۴۱، ۳۰۹ و ۲۵ نفر بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی و ظاهری پرسشنامه با نظر خبرگان و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آمار توصیفی و آزمون واریانس یک طرفه انجام شد. یافته ها: میانگین نمره کسب شده اخلاق حرفه ای از منظر ارائه دهندگان (۶۴/۰±۱۷/۴) بیش تر از منظر فراهم کنندگان (۵۲/۰±۱۵/۴) و گیرندگان (۷۱/۰±۹۵/۳) بود که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود(۰۵/۰< P-). از مجموع دیدگاه مشارکت کنندگان مطالعه حاضر، بعد ارتباط با دیگر همکاران بیش ترین (۵۵/۰±۳۴/۴) و احترام به حق بیمار (۶۸/۰±۰۹/۴) کم ترین امتیاز را کسب نمودند. استنتاج: وضعیت اخلاق حرفه ای در بیمارستان های استان مازندران مطلوب می باشد. ارزیابی مستمر اخلاق حرفه ای جهت شناسایی نقاط ضعف و قوت و تصمیمات مناسب برای ارائه خدمات با پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای توصیه می شود.

کلیدواژه ها

professional ethics, patient rights, ethics, اخلاق حرفهای, حقوق بیمار, اخلاق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.