بررسی بروز و ریسک آسیب های ورزشی در ورزشکاران سازمان یافته استان مازندران، گزارش سال های قبل و بعد از شیوع کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 32، شماره: 207
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-32-207_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رز فولادی

Assistant Professor, Department of sports biomechanics, Faculty of Sports Sciences, University of Mazandaran, Babolsar, Iran

فرزاد گوهردهی

PhD in Health in Disasters and Emergencies, School of Health Management and Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran Mazandaran Sports Medicine Association, Sari, Iran

فرنام گوهردهی

Medical Student, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: شرایط جهان پس از ظهور ویروس کووید-۱۹ و انتشار سریع آن در جوامع انسانی تغییر کرده و زندگی اجتماعی و ورزشی را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه با هدف، بررسی میزان بروز آسیب های ورزشی در مازندران، تغییرات ناشی از پاندمی کرونا بر فراوانی آسیب های ورزشی و رابطه با سن، جنسیت، رشته ورزشی و شدت آن، انجام پذیرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، آمار همه ورزشکاران سازمان یافته و اطلاعات تمامی ورزشکاران آسیب دیده مراجعه کننده به هیات پزشکی ورزشی مازندران در سال های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ جمع آوری، و داده ها با نرم افزار ۲۳SPSS تجزیه و تحلیل گردید و به صورت توصیفی در جدول توزیع فراوانی ارائه شد. فراوانی اندام آسیب دیده در رابطه با گروه های سنی، جنسیت، رشته ورزشی، سمت آسیب دیده و جراحی، به وسیله آزمون کای دو تحلیل شد. یافته ها: ورزشکاران سازمان یافته در سال های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ به ترتیب ۵۱/۵۶، ۵۰/۵۹ و ۱۶/۴۵ نفر در هر ۱۰ هزار نفر جمعیت استان و ورزشکاران آسیب دیده ۶/۹۰، ۶/۶۲ و ۵/۷۳ نفر در ۱۰ هزار نفر ورزشکار سازمان یافته، با اکثریت مردان بوده است. پس از آغاز پاندمی، فوتبال با ۹/۰۹ نفر آسیب دیده در هر ۱۰ هزار نفر ورزشکار سازمان یافته صدرنشین بود و افزایش آسیب زانو به ۴۰/۸ درصد و موارد جراحی به ۲۳/۳ درصد کل آسیب ها مشاهده شد. ارتباط معنی دار اندام آسیب دیده با سن ورزشکار(۰/۰۵˂P) و رشته ورزشی(۰/۰۰۱˂P) طی تمام سال ها وجود داشت. استنتاج: کاهش قابل توجه ورزشکاران سازمان یافته و عدم تغییر محسوس آسیب دیده های ورزشی، گویای احتمال کاهش ورزشکاران غیرحرفه ای پس از شیوع پاندمی می باشد. ممنوعیت فعالیت ورزشی در فضاهای سربسته سالنی، می تواند دلیل افزایش آمار آسیب مردان و رشته فوتبال باشد که در کنار حرفه ای تر بودن ورزشکاران، منجربه افزایش درگیری زانو و جدی تر بودن آسیب آن شده است.

کلیدواژه ها

incidence, sports injury, COVID- ۱۹ pandemic, Mazandaran, بروز, آسیب ورزشی, پاندمی کرونا, مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.