اثر سینرژیستی اکسیژن با فشار بالا و پرده آمنیون انسانی سلول زدایی شده در ترمیم زخم تمام ضخامت دیابتی در موش صحرایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 32، شماره: 208
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-32-208_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی ایزانلو

Pathology Resident, Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran

علیرضا خلعتبری

Professor, Department of Anatomical Sciences, Molecular and Cell Biology Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

امین علی آبادی

PhD Student in Pharmaceutics, School of Pharmacy, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

سیما داودی

Dermatology Resident, Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran

امیر رئوفی

Assistant Professor, Department of Anatomical Sciences, Molecular and Cell Biology Research Center, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran

فائزه مدانلو

BSc Student in Nursing, Student Research Committee, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

داود نصیری

Assistant Professor, Amol Faculty of Paramedicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: یکی از شایع ترین عوارض حاصل از دیابت، اختلال و نقص در ترمیم زخم های بیماران دیابتی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر سینرژیستی اکسیژن با فشار بالا (HBO) و پرده آمنیون انسانی سلول زدایی شده (dHAM) در ترمیم زخم تمام ضخامت دیابتی در موش صحرایی انجام شد. مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر ۶۰ سر موش صحرایی دیابتی نر به صورت تصادفی به ۴ گروه ۱۵ عددی تقسیم شدند که شامل زخم بدون درمان (Diabetic)، زخم تیمار شده با HBO، زخم تیمار شده با dHAM و زخم تیمار شده با HBO+ dHAM بودند. نمونه گیری از گروه های مورد مطالعه در روزهای ۷، ۱۴ و ۲۱ پس از ایجاد زخم انجام شد. ارزیابی ها شامل درصد بسته شدن زخم، تراکم کلاژن، حجم بافت، تعداد سلول ها و ارزیابی بیان ژن موثر در ترمیم و رگ زایی (TGF-β و VEGF) و ژن های التهابی (TNF-α و IL-۱β) و مشخصه بیومکانیکی بافت زخم بود. یافته ها: استفاده ترکیبی از HBO و dHAM سبب افزایش معنی دار در سرعت بسته شدن زخم، حجم اپیدرم و درم جدید، تراکم سلول های فیبروبلاست و رگ خونی، تراکم کلاژن، ژن های ترمیمی و رگ زایی و نیز خصوصیات بیومکانیکی نسبت به گروه Diabetic بود (۰/۰۵> P). هم چنین بیان ژن های التهابی و نیز تراکم نوتروفیل ها در تمامی گروه های درمانی، به خصوص گروه ترکیبی نسبت به گروه Diabetic به صورت معنی دار کاهش یافته بود (۰/۰۵> P). استنتاج: ترکیب HBO و dHAM در مقایسه با استفاده جداگانه از هر کدام، تاثیر بیشتری در روند بهبودی زخم های دیابتی داشته است.

کلیدواژه ها

diabetic wound, hyperbaric oxygen, human amniotic membrane, زخم دیابتی, اکسیژن با فشار بالا, پرده آمنیون انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.