ارزیابی استریولوژیکی و مولکولی پماد عصاره کاکتوس بند انگشتی (Echinopsis chamaecereus) بر ترمیم زخم تمام ضخامت پوستی در موش صحرایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 32، شماره: 213
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-32-213_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه مدانلو

BSc Student in Nursing, Student Research Committee, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

فاطمه مدانلو

BSc Student in Nursing, Student Research Committee, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

محمدعلی ابراهیم زاده

Professor, Pharmaceutical Sciences Research Center, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

داود نصیری

Assistant Professor, Amol Faculty of Paramedicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran

چکیده

سابقه و هدف: شناخت داروهای ارزان و موثر به خصوص فرآورده‎های گیاهی در سال‎های اخیر با اقبال بسیاری در حوزه پزشکی همراه بوده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ترمیم زخم پماد عصاره کاکتوس بند انگشتی، به عنوان ترکیبی با توان آنتی‎اکسیدانتی بالا، در ترمیم زخم تمام ضخامت پوستی در موش صحرایی می باشد. مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر ۵۰ سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی به ۵ گروه بدون درمان (کنترل)، تیمار شده با وازلین، تیمار شده با پماد ۲ درصد، تیمار شده با پماد ۵ درصد و تیمار شده با پماد Madecassol تقسیم شدند. زخم در تمامی گروه ها تمام ضخامت پوستی بود. ارزیابی ها شامل درصد جمع شدن وسعت زخم، میزان تراکم کلاژن، حجم بافت، تعیین تعداد سلول ها، میزان بیان ژن های تکثیری و التهابی و نیز بررسی تکثیر سلولی بود. یافته ها: سرعت ترمیم، حجم اپیدرم و درم، تراکم کلاژن، تراکم عروق خونی، تراکم سلول‎ها، تکثیر سلولی و نیز بیان ژن تکثیری TGF-β در گروه های دریافت کننده عصاره به خصوص گروه پماد ۵درصد افزایش معنی‎داری در مقایسه با گروه های کنترل و وازلین داشت (۰/۰۵P< ). در خصوص التهاب، کاهش معنی داری در میزان بیان ژن‎های التهابی (TNF-α و IL-۱β) در گروه های دریافت کننده عصاره به خصوص گروه پماد ۵ درصد نسبت به گروه های کنترل و وازلین مشاهده شد (۰/۰۵P< ). استنتاج: عصاره کاکتوس بند انگشتی به خصوص در غلظت ۵درصد اثر بهتری در روند بهبودی زخم حاد نسبت به سایر گروه های مورد بررسی در این مطالعه داشته است.

کلیدواژه ها

acute wound, wound healing, Echinopsis chamaecereus, زخم حاد, ترمیم زخم, کاکتوس بند انگشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.