CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاملی بر مسئله مهاجرت نخبگان در ایران پس از انقلاب

عنوان مقاله: تاملی بر مسئله مهاجرت نخبگان در ایران پس از انقلاب
شناسه ملی مقاله: JR_IAUAZ-14-54_011
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

عاطفه شکیبا راد - دانشجوی دکتری روان شناسی بالینی ، دانشکده روان شناسی و علوم اجتماعی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی ، رودهن، ایران.
هائیده صابری - استاد یار گروه روان شناسی،دانشکده روان شناسی و علوم اجتماعی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی ، رودهن، ایران.
مهر داد ثابت - استاد یار گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم اجتماعی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی ، رودهن، ایران.

خلاصه مقاله:
تاثیر سرمایه انسانی بر فرآیند رشد و توسعه اقتصادی، امری انکارناپذیر است. یکی از مهمترین آسیب ها و چالش-های پیش روی سرمایه انسانی در یک کشور، مسئله مهاجرت نخبگان است که به مثابه یک واقعیت، سال های متمادی، جریان داشته و موجب از دست رفتن بخش مهمی از سرمایه کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته به نفع کشورهای در حال توسعه گردیده است. کشور ایران نیز از این روند مستثنی نبوده و مهاجرت نخبگان در دهه های اخیر بالاخص پس از وقوع انقلاب اسلامی، سیر صعودی داشته است. یافته های ناشی از مطالعه توصیفی - تحلیلی پدیده مهاجرت نخبگان در ایران پس از انقلاب، نشان می دهد که عوامل دافعه موجود در داخل کشور، نقش بسزایی در تسریع و رشد پدیده مزبور داشته اند که از مهم ترین آنها می توان به رویکردهای اقتصادی اتخاذی (از جمله فقدان آزادی اقتصادی)، توسعه نامتوازن نظام آموزش عالی و نیز عدم حمایت بایسته از فرآیند کارآفرینی توسط نخبگان اشاره نمود. به نظر می رسد با توسعه اقتصاد دانش بنیان و فراهم نمودن زیرساخت های مرتبط با آن، رفع دیوان سالاری و همچنین ایجاد توازن در توسعه کمی نظام آموزش عالی، تا حد زیادی می-توان پدیده مهاجرت نخبگان را مهار یا حداقل دامنه بروز آن را کاهش داد.

کلمات کلیدی:
اقتصاد دانش بنیان, انقلاب, کارآفرینی, مهاجرت, نخبه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1784738/