ارتباط طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی با رضایت جنسی: نقش واسطه ای خلق منفی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 18، شماره: 71
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-18-71_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین حاجی ابول زاده

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران

رسول روشن چسلی

گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

حجت الله فراهانی

دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس

مریم مشایخ

دانشکده روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج

چکیده

رضایت جنسی یکی از ویژگی های کلیدی خانواده پایدار است و به عنوان شاخصی مهم برا کیفیت کلی زندگی شناخته می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای خلق منفی در ارتباط طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی با رضایت جنسی زنان بود. روش پژوهش، توصیفی - همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان زن دانشگاه های شهر تهران بودند که از بین آن ها ۶۳۷ نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داد ه ها از پرسش نامه طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی (QCSASC-۲۰۰۳)، مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس (DASS-۱۹۹۵)، مقیاس رضایت جنسی (SSSW-۲۰۰۵)، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS۲۳ و نرم افزار LISREL۸.۸ استفاده شد. مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم (از طریق خلق منفی)، بر رضایت جنسی زنان تاثیر می گذارد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری، برازش دارد (۸۷/۰CFI=، ۹۸/۰ NFI=، ۰۵۸/۰ RMSEA=). همسو با مدل نوبر، نتایج این پژوهش نشان داد که طرح واره های شناختی فعال شده در بافت جنسی بر رضایت جنسی زنان تاثیر دارد و هم چنین این یافته ها تاکید می کنند که در کنار عوامل فیزیولوژیکی، عوامل شناختی و هیجانی در تبیین رضایت جنسی خیلی اهمیت دارند.

کلیدواژه ها

طرحواره شناختی, خلق منفی, رضایت جنسی, تمایلات جنسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.