بررسی اثر کروسین و لوزارتان بر مقاومت به انسولین و محافظت از بافت پانکراس در رت های دیابتی القا شده با استرپتوزوتوسین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 32، شماره: 214
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-32-214_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر محمدی

Instructor, Qaen School of Nursing and Midwifery, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

محمود زردست

Associate Professor, School of Medicine, Medical Toxicology and Drug Abuse Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

شادی بهشاد

MSc in Clinical Biochemistry, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

اعظم رضائی فریمانی

Assistant Professor, Department of Clinical Biochemistry, School of Medicine, Cardiovascular Diseases Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

سابقه و هدف: کروسین به عنوان یک کاروتنوئید اثرات ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد دیابتی دارد. علاوه بر این، شیوع روزافزون دیابت و عوارض ناشی از آن و نیز تمایل بیماران به استفاده از محصولات طبیعی برای درمان بیماری های خود، منجر به طراحی این مطالعه، با هدف بررسی اثربخشی کروسین، لوزارتان و مصرف همزمان آن ها بر مقاومت به انسولین و محافظت از بافت پانکراس در مدل حیوانی دیابت شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی می باشد که القا دیابت با تزریق تک دوز استرپتوزوسین (۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت درون صفاقی روی ۴۰ موش صحرایی انجام شد. چهار هفته پس از القای دیابت، گروه های درمانی، کروسین (۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم) و لوزارتان (۲۵ میلی گرم بر کیلوگرم) را به مدت چهار هفته از طریق گاواژ دریافت کردند. FBS، وزن، انسولین، پروفایل لیپیدی و آسیب شناسی بافت پانکراس در پایان مطالعه (۸ هفته) بررسی شد. یافته ها: یافته های این مطالعه نشان داد که کروسین و لوزارتان می توانند در بهبود علائم دیابت (افزایش قندخون، افزایش وزن بدن، افزایش HOMA-IR، کاهش QUICKI، افزایش چربی و آسیب های بافت پانکراس) موثر باشند. علاوه بر این نتایج ما نشان داد که کروسین در ترکیب با لوزارتان، اثر بخشی آن را در بهبود علائم دیابت افزایش می دهد. استنتاج: باتوجه به نتایج مطالعه حاضر، کروسین این پتانسیل را دارد که به توسعه تکنیک های گیاه درمانی برای درمان دیابت و عوارض ناشی از آن کمک کند. هم چنین این مطالعه نشان داد که کروسین در ترکیب با لوزارتان، اثربخشی لوزارتان را در برابر دیابت افزایش می دهد. با این حال، برای تایید این موضوع مطالعات انسانی بیش تری مورد نیاز می باشد.

کلیدواژه ها

diabetes, crocin, losartan, insulin resistance, pancreas, دیابت, کروسین, لوزارتان, مقاومت به انسولین, پانکراس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.