بررسی و تحلیل صادرات و واردات و پیش بینی آن برای سال ۱۴۰۱

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری
  • کد COI اختصاصی:
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 306
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

افسانه موسوی آزاد کسمائی

محمدجواد محسنی نیا

امیر خالصی

پدرام حاجی اسماعیلی

چکیده

< p> ۰۸۲ تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار - تجارت خارجی در سالهای ۰۰۸۸ داشت که از مهمترین آنها میتوان< br /> به خروج آمریکا از برجام و افزایش تحریمهای بینالمللی، افزایش نرخ ارز و کاهش قیمت نفت و شیوع ویروس< br /> کرونا اشاره کرد . با روی کار آمدن دولت یازدهم در نیمه دوم سال ۰۰۸۲ ، توسعه صادرات بهویژه صادرات< br /> غیرنفتی و مدیریت واردات در راستای حمایت از تولید داخلی مورد توجه بیشتر سیاستگذاران قرار گرفت و< br /> اقداماتی نیز در این راستا انجام شد.< br /> ۰۰۸۲ ، صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی از متوسط نرخ رشد سالانه - درمجموع طی دوره ۰۰۸۱< br /> ۲۶۰ - درصد و واردات کالا از متوسط نرخ رشد سالانه بیش از ۲۶۸ - درصد برخوردار بود. همچنین بررسی تراز< br /> ۰۰۸۲ نشان میدهد که این تراز تنها در دو سال - تجاری غیرنفتی )با احتساب میعانات گازی( طی دوره ۰۰۸۸< br /> ۰۰۸۲ و ۰۰۸۱ به ترتیب دارای مازادی معادل ۰۲۹ میلیون دلار و ۰۲۱۰ میلیون دلار و در دیگر سالهای< br /> دوره مذکور با کسری مواجه بوده است.< br /> بررسی صادرات به تفکیک پنج بخش اصلی شامل پتروشیمی و میعانات، معدن و صنایع معدنی، کشاورزی و< br /> ۰۰۸۲ بیانگر آن است که بخش پتروشیمی - صنایع نساجی، فرش و صنایع دستی و دیگر صنایع طی دوره ۰۰۸۸< br /> و میعانات گازی با متوسط سهم ۲۰۶۰ درصد از بیشترین سهم و بخش فرش و صنایع دستی با متوسط سهم< br /> ۱۶۱ درصد از کمترین سهم برخوردار بوده است. به این ترتیب درمجموع عمده صادرات کشور ماهیت پتروشیمی< br /> و معدنی دارند، به گونهای که بهطور متوسط بیش از ۱۲ درصد صادرات مربوط به این دو بخش بوده است.< br /> ۰۰۸۲ حاکی از آن است که در تمامی سالهای دوره مذکور، - بررسی ترکیب کالاهای واردات طی دوره ۰۰۸۸< br /> کالاهای واسطهای همواره بالاترین سهم )بهطور متوسط بیش از ۲۰ درصد( را در ترکیب کالاهای وارداتی< br /> داشته و متوسط سهم واردات کالاهای سرمایهای و مصرفی طی دوره مذکور به ترتیب حدود ۰۸ درصد و ۰۰< br /> درصد بوده است. به عبارتی کالاهای واسطهای و سرمایهای با متوسط سهمی در بیش از ۱۲ درصد، اصلیترین< br /> بخش واردات کشور را تشکیل میدهد.< br /> ۰۰۸۲ بیانگر آن است که کشورهای چین، عراق و امارات - بررسی مقاصد عمده صادراتی ایران طی دوره ۰۰۸۸< br /> اصلیترین شرکای تجاری در سمت صادرات بودهاند و بهطور متوسط طی دوره مذکور حدود ۲۰ درصد صادرات< br /> ۰۰۸۲- به سه کشور مذکور انجام شده است. همچنین بررسی مبادی عمده وارداتی ایران طی دوره ۰۰۸۸< br /> بیانگر آن است که دو کشور امارات و چین اصلیترین شرکای تجاری در سمت واردات بودهاند و بهطور متوسط< br /> طی دوره مذکور حدود ۰۰ درصد واردات از دو کشور مذکور انجام شده است. به این ترتیب میتوان گفت< br /> بازارهای صادراتی و وارداتی از عدم تنوع برخوردار است و تنها بر چند کشور متمرکز میباشد.< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.