وضعیت تغذیه سالمندان و عوامل موثر بر آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 30، شماره: 191
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-30-191_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا قدیمی

Associate Professor, Department of Social Medicine, Social Determinants of Health Research Center, Health Research Institute, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran

زهرا مرادی

MSc in Gerontology, Student Research Committee, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran

پروین سجادی

Assistant Professor, Department of Social Medicine, Social Determinants of Health Research Center, Health Research Institute, Babol University of Medical Sciences, Babol, Iran

چکیده

سابقه و هدف: معضل سوءتغذیه به عنوان یکی از بزرگ ترین تهدیدکننده های سلامت، رفاه، استقلال و کاهش کیفیت زندگی سالمندان مطرح است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سوءتغذیه و ارتباط آن با برخی عوامل موثر بر وضعیت تغذیه در سالمندان شهرستان بابل بود. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۵۲۰ سالمند ساکن شهرستان بابل به صورت نمونه گیری چند مرحله ای در سال ۱۳۹۶ انتخاب شدند. مشخصات دموگرافیکی و برخی عوامل مرتبط و موثر بر سوءتغذیه توسط چک لیست جمع آوری و نیز وضعیت تغذیه ای سالمندان با کمک پرسشنامه استاندارد ارزیابی مختصر تغذیه ای ویژه سالمندان (MNA) ارزیابی گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و جهت مقایسه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کای و تی مستقل استفاده شد. یافته ها: تعداد ۲۶۱ نفر (۲/۵۰ درصد) مرد و ۲۵۹ نفر (۸/۴۹ درصد) زن با میانگین سنی به ترتیب ۷/۷± ۲/۶۹ و ۲/۷±۱/۶۹ سال بررسی شدند. ۹ نفر (۷/۱ درصد) سالمندان دچار سوءتغذیه و ۱۴۵ نفر (۹/۲۷ درصد) در معرض خطر بودند که این میزان به طور معناداری در زنان، سالمندان ساکن شهر، بازنشسته ها، در افراد با درآمد پایین و همچنین در افرادی که تنها و یا با فرزندان خود زندگی می کردند، بالاتر بود (۰۰۵/۰= P). وضعیت سوء تغذیه با عواملی مانند بی اشتهایی، خشکی دهان، تهوع، درد، پیری زودرس، یبوست، استفراغ، مشکل چشایی و بویایی، زخم دهانی، مشکلات بلعی و دندانی ارتباط معنی دار داشت (۰۰۱/۰= P). استنتاج: با توجه به درصد بالای سالمندان در معرض خطر سوء تغذیه و اثرات داشتن شغل و درآمد ماهیانه مناسب بر وضعیت تغذیه ای آنان برنامه ریزی برای این قشر آسیب پذیر به ویژه سالمندان با درآمد پایین توجه خاصی را می طلبد.

کلیدواژه ها

nutritial condition, aged, malnutrition, Babol, وضعیت تغذیه, سالمندان, سوء تغذیه, بابل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.