سنجش رضایت ساکنان از کیفیت معماری مسکن مهر شهر جدید سهند با توجه به شاخص های معماری پایدار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پایداری توسعه و محیط زیست، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSDE-4-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد پویافر

دانشجوی دکتری معماری، واحد بین المللی جلفا، دانشگاه آزاد اسلامی، جلفا، ایران.

حسن ستاری ساربانقلی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران. (مسوول مکاتبات)

حسن ابراهیمی اصل

استادیار گروه معماری، واحد بین المللی جلفا، دانشگاه آزاد اسلامی، جلفا، ایران.

شبنم اکبری نامدار

استادیار گروه معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: سنجش رضایتمندی سکونتی به عنوان یکی از شاخصهای کیفیت محیط سکونتی و از مباحث اصلی و مورد توجه پژوهشگران در مطالعات معماری و شهرسازی است است. هدف این تحقیق بررسی و ارزیابی رضایت ساکنان مسکن مهر از لحاظ کیفیت معماری با توجه به شاخص های معماری پایدار که منجر به پایداری و رضایت ساکنان مسکن مهر می شود. روش کار: روش تحقیق حاضر بصورت توصیفی- تحلیلی و گردآوری داده ها بصورت مطالعات پیمایشی و کتابخانه ای انجام شد. جامعه آماری تحقیق نیز شامل ساکنان مسکن مهر سهند که برابر ۲۵۳۹۴ هستند که با روش نمونه گیری کوکران ۳۷۸ نفر به عنوان نمونه جهت توزیع پرسشنامه انتخاب شدند. برای روایی سوالات از روایی صوری و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد.  برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Spss و Amos استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بر اساس تحلیل عاملی مرتبه دوم بارهای عاملی تمام عوامل کیفیت معماری پایدار بر روی میزان رضایت ساکنین مسکن مهر بزرگتر از ۴/۰ بوده و در سطح احتمال ۹۹% باهم معنی­دار هستند. نتایج تحقیق نشان داد بیشترین تاثیرات مربوط به عوامل کالبدی-عملکردی بوده با بار عاملی (۷۵/۰) و بعد آن به ترتیب عوامل اجتماعی-معنایی با بار عاملی(۶۹/۰) کیفیت ساختاری-فضایی با بار عاملی(۶۱/۰) و کیفیت محیطی با بار عاملی (۵۵/۰) قرار دارند. بحث و نتیجه گیری: در نهایت نتیجه گرفته می شود که در میزان رضایت ساکنان از مسکن مهر شهر سهند چهار عامل کیفیت معماری به لحاظ شاخص های معماری پایدار اثرگذار بوده اند و رابطه مستقیم و معنی داری باهم دارند.

کلیدواژه ها

پایداری محیط, رضایت مندی, معماری پایدار, رضایت از مسکن مهر, کیفیت معماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.