اثرات ژل رویال بر درصد سلول های آپوپتوزی و بیان ژن های آپوپتوزی بافت بیضه در موش های نر نژاد Balb/c تیمار شده با داروی دانوروبیسین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 33، شماره: 220
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-33-220_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور صفایی پور زمانی

PhD student, Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

شهربانو عریان

Professor, Faculty of Biological Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran

سیروس جلیلی

Professor, Department of Anatomy, School of Medicine, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

پریچهر یغمایی

Assistant Professor, Department of Biology, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran

علی قنبری

Associate Professor, Department of Anatomy, School of Medicine, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

چکیده

سابقه و هدف: دانوروبیسین یک داروی موثر در شیمی درمانی است، اما استفاده بالینی از آن به دلیل عوارض جانبی جدی، دارای محدودیت است. به نظر می رسد که ژل رویال؛ یکی از ترکیبات طبیعی حاصل از زنبور عسل، می تواند در جلوگیری از آسیب های ناشی از دانوروبیسین مفید باشد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات ژل رویال بر درصد سلول های آپوپتوزی و نیز میزان بیان ژن های دخیل در آپوپتوز در موش های تیمار شده با دانوروبیسین انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۷۷ سر موش نر نژاد Balb/c به طور تصادفی به ۷ گروه (۱۱ موش در هر گروه) شامل شم، کنترل، ژل رویال (۵۰ و ۱۰۰میلی گرم/کیلوگرم)، دانوروبیسین (۲ میلی گرم/کیلوگرم) ، ژل رویال (۵۰ و ۱۰۰میلی گرم/کیلوگرم) + دانوروبیسین تقسیم شدند. موش ها به مدت ۸ هفته سالین ( ۰/۰۹ درصد) و دانوروبیسین را به صورت داخل صفاقی و ژل رویال را به شکل خوراکی دریافت نمودند. جهت تعیین درصد سلول های آپوپتوزی و بیان ژن های مرتبط با آپوپتوز در بیضه به ترتیب از روش الایزا و تکنیک Real-time PCR استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی با نرم افزارSPSS انجام شد. یافته ها: دانوروبیسین سبب افزایش معنی دار درصد سلول های آپوپتوز و بیان ژن های p۵۳، Bax، caspase ۳، caspase ۸ و caspase ۹ (۰/۰۱> P) و کاهش معنی دار بیان ژن bcl-۲ (۰/۰۱> P) شد، درحالی که در گروه درمان این تغییرات با تجویز ژل رویال تعدیل شد. استنتاج: تجویز ژل رویال با کاهش درصد سلول های آپوپتوزی و اثر بر بیان ژن های دخیل در آپوپتوز، سبب بهبود آسیب های ناشی از دانوروبیسین روی بافت بیضه موش می شود.

کلیدواژه ها

apoptosis, testicular tissue, toxicity, daunorubicin, royal jelly, آپوپتوز, بافت بیضه, سمیت, دانوروبیسین, ژل رویال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.