تاثیر هشت هفته تمرین در منزل بر تعادل آنابولیک به کاتابولیک بدن دختران دانش آموز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات آموزش علوم ورزشی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RISSE-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کوهستانی سینی

دکتری فیزیولوژی ورزشی، دبیر تربیت بدنی آموزش و پرورش استان خراسان رضوی

سعیده عزیزیان

کارشناس ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی، دبیر تربیت بدنی آموزش و پرورش استان خراسان رضوی

بنفشه فرودی

کارشناس ارشد تربیت بدنی و علوم ورزشی، موسسه آموزش عالی بینالود مشهد

چکیده

پیشینه و اهداف: هورمون ها تقریبا برتمام جنبه های فیزیولوژیک موثرند و دراصل به عنوان بخش مکمل سیستم عصبی مرکزی عمل می کنند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر هشت هفته تمرین در منزل بر کورتیزول، دی هیدرواپی اندرسترون و نسبت دی هیدرواپی اندرسترون به کورتیزول سرم دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم بود.روش ها: ۱۶ نفر از دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان گلبهار به صورت هدفمند در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تمرین و کنترل (هر گروه ۸ نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین در یک برنامه هشت هفته ای تمرین در منزل شامل تمرینات ایروبیک ۵ جلسه در هفته و هر جلسه به ترتیب ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۳۵، ۴۰، ۴۵، ۵۰ و ۵۵ دقیقه برای هفته های اول تا هشتم شرکت کردند. قبل و بعد از هشت هفته، نمونه خونی استراحتی از هر دو گروه اخذ گردید، و مقادیر کورتیزول، دی هیدرواپی اندرسترون و نیز نسبت دی هیدرواپی اندرسترون به کورتیزول اندازه گیری و محاسبه شد. از روش آماری تحلیل واریانس بین-درون آزمودنی ها جهت مقایسه تغییرات متغیرها بین دو گروه استفاده شد. یافته ها: کورتیزول در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار افزایش یافت (P=۰.۰۲۶‎). دی هیدرواپی اندرسترون و نسبت دی هیدرواپی اندرسترون به کورتیزول در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل به طور معنادار کاهش یافتند (به ترتیب P=۰.۰۰۵‎ و P=۰.۰۰۶‎). نتیجه گیری: احتمالا هشت هفته تمرین ایروبیک منجر به ایجاد شرایط کاتابولیک در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شده که ممکن است منجر به پیشگیری از اضافه وزن در آنها شود.

کلیدواژه ها

تمرین در منزل, کورتیزول, دی هیدرواپی اندرسترون, ایروبیک, دختران دانش آموز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.