تاثیر رقم های تراریخته باقلا روی شته سیاه باقلا Aphis fabae Scopoli و زنبور پارازیتوئید آن Lysiphlebus fabarum Staey

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEB-12-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید واعظ

Dept of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Azarbaijan Shahid Madani University, Tabriz, Iran

سولماز عظیمی

Azarbaijan Shahid Madani University

سمیرا ابراهیم پور

Azarbaijan Shahid Madani University

چکیده

یکی از نگرانی­های مرتبط با گیاهان تراریخته، اثرهای آن­ها روی موجودات غیرهدف از جمله شکارگرها و پارازیتوئیدها می­باشد. این تاثیر می­تواند به صورت مستقیم (اثرهای کشندگی) و غیرمستقیم بروز کند. دشمنان طبیعی ممکن است با تغذیه از گیاه­خوارانی که از برگ، ساقه و یا گل گیاهان تراریخته تغذیه می­کنند تحت تاثیر قرار بگیرند. در این پژوهش تاثیر چند رقم گیاه باقلای تراریخته روی فراسنجه­ های زیستی زنبور پارازیتوئید Lysiphlebus fabarum Staey با تغذیه از پوره­های سن چهارم شته سیاه باقلا در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که طول دوره نشوونمای مراحل نابالغ، طول عمر حشرات بالغ، درصد پارازیتیسم و درصد ظهور حشرات کامل زنبور به میزبانی شته سیاه باقلا روی رقم­های مختلف باقلا اختلاف معنی­داری دارد. میانگین زادآوری زنبور روی رقم­های مختلف از ۱۲/۱۵۱ تا ۲۰/۸۵ تخم متغیر بود. بیش­ترین نرخ پارازیتیسم زنبور (۶۵ درصد) روی رقم بومی و کم­ترین (۴۶/۳۷ درصد) روی رقم­ تراریخته  G-f-۵۶۰مشاهده شد. بنابراین نتایج پژوهش حاضر، این نظریه را که دشمنان طبیعی به صورت غیرمستقیم و از طریق حشرات گیاه­خوار، تحت تاثیر گیاهان تراریخته قرار می­گیرند را تایید کرد که این تاثیر می­تواند از طریق اثر روی کیفیت غذایی حشرات گیاه­خوار برای گوشت­خواران سطح بعدی بروز نماید.

کلیدواژه ها

black bean aphid, emergency rate, fecundity, Lysiphlebus fabarum, parasitism rate, transgenic plant, زادآوری, شته سیاه باقلا, گیاه تراریخته, نرخ پارازیتیسم, نرخ ظهور, Lysiphlebus fabarum

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.