بررسی علل موثر بر ایجاد تصادفات رانندگی در نقاط حادثه خیز درون شهری و ارائه راهکارهایی جهت کاهش آن (محور مطالعاتی محدوده بلوار امام حسین (ع) تا چهارراه نواب شهرستان ابهر)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه عمران و پروژه، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CIPR-5-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی نعمتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد عمران، گروه مهندسی عمران، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

رضا اکبری غیبی

مدرس دانشگاه، گروه مهندسی عمران، موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی صائب، ابهر، زنجان، ایران

چکیده

تصادفات رانندگی معمولا نه تنها باعث تلفات انسانی قابل توجهی می شود، بلکه خسارات اقتصادی قابل توجهی را نیز به همراه دارد. بنابراین پیشگیری از حوادث رانندگی برای حفظ امنیت عمومی و کاهش خسارات اقتصادی مورد توجه کشورهای جهان است. مطالعات ایمنی جاده در سطح کلان امکان شناسایی عوامل تاثیرگذار را فراهم می کند که نقش مهمی در ایجاد سیاست های ایمنی رانندگان وسایل نقلیه دارند. توسعه روش های آماری مناسب برای تجزیه و تحلیل داده های تصادفات ترافیکی یک خط اساسی از تحقیقات در زمینه تجزیه و تحلیل ایمنی ترافیک است. هدف اصلی از این مطالعه بررسی عوامل موثر در رخداد تصادفات ترافیکی در نقاط حادثه خیز درون شهری است. همچنین ارائه راهکارهای مناسب جهت پیشگیری از وقوع تصادفات ناشی از تخلفات ترافیکی که یکی از پارامترهای مهم است انجام شد. منطقه مورد مطالعه محدوده بلوار امام حسین (ع) تا چهارراه نواب می باشد که بر اساس اطالاعات موجود اعم از تعداد تصادفات خسارتی، جرحی و فوتی و تخلفات ترافیکی در یک مقطع ۴ ساله (۱۳۹۸-۱۴۰۱) در پلیس راهور استخراج گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS استفاده گردید. با توجه به کمی بودن داده ها از ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش رابطه استفاده شده است و به علت پذیرش رابطه خطی بین متغیر های تحقیق برای پیدا کردن معادله رابطه، از رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج نشان دادند که ۸۲ درصد علت تصادفات در محدوده مذکور، تخلفات ترافیکی می باشد. و بیشتر علل اصلی تصادفات به ترتیب، عدم توجه به جلو ۴۱ درصد، عدم رعایت حق تقدم ۲۸ درصد، تغییر مسیر ناگهانی ۱۶ درصد، عدم رعایت فاصله عرضی ۱۱ درصد و عدم رعایت فاصله طولی ۴ درصد می باشد. همچنین با ارائه راهکاریی از قبیل حضور پلیس, اعمال قانون، نصب دوربین های کنترل ترافیکی، برنامه آرام سازی شبکه معابر و آموزش خطرات تصادف می توان از افزایش تصادفات جلوگیری کرد.

کلیدواژه ها

تصادفات رانندگی, نقاط حادثه خیز, تخلفات رانندگی, درون شهری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.