بررسی تجارب جدید در توسعه با نگاه به گزارش های توسعه جهانی ۱۹۹۱ - ۲۰۲۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری
  • کد COI اختصاصی:
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

سید رحیم تیموری

رضا مجیدزاده

پدرام حاجی اسمعیلی

چکیده

< p> در بستر شرایط خاص » توسعه « نظریهپردازان توسعه بر این امر واقع اجماع دارند که تثبیت و گسترش فرایند< /p> < p> اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی جهان پس از جنگ جهانی دوم تا امروز، در خط و ربط با بسط آراء و اندیشههای< /p> < p> آن توسط نهادهای جهانی پیشگام بوده است. صدالبته یکی از مهمترین این نهادها، بانک جهانی است که تاثیر آن< /p> < p> در نشو و نمای توسعه در اکناف دنیای امروز نیاز به چون و چرا ندارد؛ هم از بابت نقش پیشگام این نهاد در بسط< /p> < p> اندیشههای جدید توسعه در قالب گزارشها و مطالعات خود و هم از بابت نقش اهرمی این نهاد در پیشبرد رویههای< /p> < p> مدنظر در توسعه به دلیل قدرت مالی- اقتصادی خود. نهادهایی چون بانک جهانی با ترویج نظامات برنامهای و< /p> < p> اشاعهگرا در جهان سوم و در حال گذار و نیز تثبیت الگوی غربمحور در همه دنیا از طریق اهرم مالی و اقتدار< /p> < p> اقتصادی- سیاسی در اختیار خود، گلوله برفی توسعه را به حرکت انداختند که به مرور زمان و طی هفت دهه بعد< /p> < p> از جنگ جهانی دوم، تبدیل به بهمنی عظیم و غولآسا شد. ناگفته پیداست که مرکز ثقل اخیر این بهمن بزرگ،< /p> < p> تفکر نولیبرال و ضرورت اصلاحات جزمی بازاری بوده است: تفکری بسیار پرمناقشه که از دهه ۰۸۸۱ نتوانست خود< /p> < p> را با سرعت و جهت تحولات کشورها تطابق دهد و متعاقبا دچار چالشهای بنیادین شد.< /p> < p> چه شد که انگارهها و پارادایم مسلط بانک جهانی از دهه ۰۸۸۱ دچار تحول شد؟ پاسخ را میتوان در گزارشهای< /p> < p> توسعه جهانی ۰ مشاهده کرد و مطالعه حاضر که معطوف به بررسی تجارب جدید در توسعه از طریق واکاوی این< /p> < p> ۰۸۸۰ است، درصدد بیان آنها میباشد. برای انتخاب این دوره زمانی چند دلیل - گزارشها در دوره زمانی ۲۱۲۱< /p> < p> وجود دارد:< /p> < p> دلیل نخست انتخاب این دوره، آن است که بانک جهانی از ۰۸۸۰ تنظیم موضوعی گزارشهای سالانه توسعه< /p> < p> جهانی را آغاز کرد و علیالقاعده، از این مقطع زمانی، انتخاب موضوعات مرتبط با تحولات و تجارب توسعهای< /p> < p> کشورها و مناطق مختلف جهان بوده است.< /p> < p> دلیل دوم انتخاب این دوره، آن است که از دهه ۰۸۸۱ و ذیل صفبندی جدید توسعه بین کشورهای شمال- جنوب< /p> < p> و منسوخ شدن طبقهبندیهای قدیمی مانند جهان اول، دوم و سوم، ۲ بانک جهانی نیز به رویههای متفاوت و< /p> < p> جدیدی ورود کرده است؛ که البته عقبه این رویهها بسیار قدیمتر از طرح آنها در گزارشهای فوق است.< /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.