ارزیابی اثرات زیست محیطی تولید چغندرقند با روش چرخه زندگی در استان همدان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMTB-8-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید نامداری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکد کشاورزی، دانشگاه زنجان

شاهین رفیعی

گروه مهندسی ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (کرج)

سلیمان حسین پور

گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

در این مطالعه، تخمین هایی از انتشارات حاصل از تولید چغندرقند از مصرف نهاده ها در مزرعه تا تولید محصول چغندرقند ارایه شده است. روش مورد استفاده ارزیابی چرخه زندگی می باشد. شاخص هایی که مورد بررسی قرار گرفته اند شامل پتانسیل گرمایش زمین، پتانسیل اسیدی شدن، اختناق دریاچه ای، تخلیه منابع غیر زیستی، تخلیه سوخت های فسیلی، تخلیه اوزون، مسمومیت انسان، مسمومیت آب های سطحی، مسمومیت آب های آزاد، مسومیت خاک و اکسیداسیون فتوشیمیایی است. تجزیه و تحلیل ها براساس داده های جمع آوری شده از ۸۸ مزرعه چغندرقند در استان همدان به دست آمده است. نتایج این تجزیه و تحلیل برای واحد عملکردی یک تن درهکتارچغندرقند بدون تخصیص ارائه شده است. برای گروه های تاثیر تخلیه منابع غیر زیستی، تخلیه سوخت های فسیلی، گرمایش زمین، تخلیه ازون، مسمومیت انسان، مسمومیت آب های سطحی، مسمومیت آب های آزاد، مسمومیت خاک، اکسیداسیون فتوشیمیایی، اسیدی شدن و اختناق دریاچه ای به ترتیب مقادیر kg Sb eq ۱۰-۴×۷۸/۳، MJ ۱۰+۳×۵۷/۳، kgCO۲ eq ۰/۳۱۰، kgCFC-۱۱ eq ۱۰-۶×۲۵/۸، kg ۱,۴-DB eq ۷۰/۳۷، ۴۰/۴۷، ۱۰+۴×۴۵/۵، ۷۲/۱، kg C۲H۴ eq ۱۰-۲×۳۷/۵، kg SO۲ eq ۱۶/۳، kg PO۴ eq ۷۳/۱ برای هر تن چغندرقند به دست آمد. نتایج نشان داد که تقریبا تمام گروه های تاثیر تحت سلطه الکتریسیته و کودهای شیمیایی بودند. جایگزینی برق تجدیدپذیر با برق شبکه، به عنوان منبع اصلی انرژی در عملیات آبیاری، می تواند به عنوان یک راه کار مناسب مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. با توجه به محدودیت منابع آبی در ایران، تغییر و اصلاح الگوی کشت در مقیاس های خرد و کلان می تواند به طور قابل توجهی بر محیط زیست تاثیر بگذارد.

کلیدواژه ها

شاخص زیست محیطی, گرمایش جهانی, مصرف منابع, همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.