تحلیل کتابسنجی و توزیع موضوعی کتاب های حوزه ایمنی شغلی در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-10-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد یارمحمدی

Department of Occupational Health and Safety Engineering, School of Health, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran

مهدی جهانگیری

Department of Occupational Health and Safety Engineering, School of Health, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran

مسلم علی محمد لو

دانشگاه شیراز

مجتبی کمالی نیا

علوم پزشکی شیراز

فاطمه افتخاریان

علوم پزشکی شیراز

چکیده

سابقه و هدف: ایمنی شغلی موضوعی بسیار مهم و قابل توجه است که به حفظ سلامت و ایمنی کارکنان و جلوگیری از وقوع حوادث و صدمات شغلی کمک می کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل کتاب های حوزه ایمنی شغلی انجام گرفت. مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع کتاب سنجی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی کتب ثبت شده در سایت کتابخانه ملی از ابتدا تا پایان سال ۱۴۰۱ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار های Excel و Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی ها استفاده گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که تا پابان سال ۱۴۰۱ ، ۲۶۱۷ عنوان کتاب انتشار یافته، هم چنین روند رشد انتشار کتب طی ۵ دهه گذشته در کل افزایشی بود. بیشتر کتب چاپ شده به ترتیب در دسته موضوعی کلیات ایمنی (۷/۱۷) ، حریق (۹/۱۱) و مدیریت بحران و واکنش در شرایط اضطراری(۹۴/۷) بود. نتیجه گیری: به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که ایمنی ، به عنوان یکی از مسائل حیاتی در حوزه صنعت و کار، مورد توجه جدی قرار گرفته است و کتاب های مختلفی در این زمینه توسط نویسندگان ایرانی نوشته شده است. پیشنهاد می شود نویسندگان کتب با انجام مواردی هم چون انجام تحقیقات منظم و مشاوره با متخصصین حوزه ایمنی شغلی، نیاز سنجی بوسیله ارتباط با صنعت، ارتباط با مخاطبین کتب و بازخورد از آنها و برنامه ریزی جهت بروز رسانی کتب انتشار یافته  کیفیت کتب منتشره ارتقای پیدا کند.

کلیدواژه ها

Bibliography, Occupational safety, Iran, کتابسنجی, ایمنی شغلی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.