اثر موضعی عصاره الکلی ستاره شکننده (Ophiocoma erinaceus) بر بهبود زخم پوستی موش کوچک آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-21-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد بهارآرا

PhD of Animal Developmental Biology, Dept. Biology & Research Center for Animal Development Applied Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad ,Iran

ناصر مهدوی شهری

Ph.D in Histology, Department of Biology, Ferdowsi University, Mashhad, Iran

نسیم شاددل

in Developmental Cell Biology, Department of Biology, faculty of sciences, Mashhad Branch ,Islamic Azad university, Mashhad, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: ترمیم زخم، فرایندی فعال و پیچیده است که تا حدود زیادی سلامت افراد را تحت تاثیر قرار می دهد؛ از این رو، شناسایی ترکیبات جدید طبیعی برای تسریع روند بهبود زخم حائز اهمیت می باشد. در مطالعه حاضر، اثر عصاره الکلی ستاره شکننده خلیج فارس بر ترمیم زخم موش کوچک آزمایشگاهی نژاد بالب سی بررسی شده است. روش تحقیق: در این پژوهش تجربی، تعداد ۴۰ سر موش کوچک آزمایشگاهی، به طور تصادفی در ۴ گروه مساوی کنترل، کنترل مثبت (تیمار با عسل)، کنترل منفی (تیمار با سرم فیزیولوژیک) و تجربی (تیمار با عصاره متانولی ۱% ستاره شکننده) قرار گرفتند. در نمونه های همه گروه ها، در ناحیه پشت گردن، یک زخم دایره ای شکل به قطر ۶ میلی متر ایجاد شد؛ سپس گروه ها به مدت ۱۲ روز تحت تیمار موضعی قرار گرفتند. در روزهای۳، ۶، ۹ و ۱۲، از زخم های در حال ترمیم، نمونه برداری انجام شد و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات کمی حاصل، توسط نرم افزار SPSS (ویرایش ۱۶) و با کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفهANOVA) ) و تست تعقیبی توکی، در سطح ۰۵/۰P< تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: روند تشکیل سلول های التهابی (در روز ۱۲)، ضخامت اپی تلیوم (در روز ۶( و تراکم عروق خونی (در روز ۶ و ۹ پس از بهبود زخم)، در گروه تجربی افزایش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و کنترل منفی نشان داد، اما گروه تجربی و کنترل مثبت، در روزهای فوق الذکر اختلاف معنی داری با هم نداشتند. نتیجه گیری: عصاره ستاره شکننده خلیج فارس، باعث تسریع روند ترمیم زخم های پوستی شده و از این لحاظ، تاثیر آن شبیه به تاثیر عسل می باشد.

کلیدواژه ها

Wound healing, Brittle star (Ophiocoma erinaceus), Persian Gulf, Balb/C, ترمیم؛ ستاره شکننده؛ خلیج فارس؛ موش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.