تعیین گونه انگل های عامل لیشمانیازیس جلدی با روش مولکولی در شهرستان مشهد

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-21-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کریمیان شیرازی

Department of Pathobiology, Faculty of Vet. Med, Ferdowsi University of Mashhad, mashhad, Iran;

غلامرضا رزمی

Department of Pathobiology, Faculty of Vet. Med, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

ابوالقاسم نقیبی

Department of Pathobiology, Faculty of Vet. Med, Ferdowsi University of Mashhad, mashhad, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: لیشمانیازیس جلدی یکی از بیماریهای اندمیک واجد اهمیت بهداشتی در ایران است. تظاهرات بالینی این بیماری به دو شکل خشک و مرطوب دیده می شود. تشخیص گونه های لیشمانیا در هر منطقه جهت کنترل بیماری ضروری است، با توجه به تشابه مورفولوژیک آنها لازم است از روش های حساس از جمله واکنش زنجیره ای پلیمراز برای تعیین گونه های لیشمانیا استفاده گردد. مطالعه حاضر جهت تعیین گونه های انگل لیشمانیا به روش ملکولی از پاییز۱۳۹۰ تا تابستان ۱۳۹۲ در شهرستان مشهد انجام گرفت. روش تحقیق: ابتدا از ضایعات جلدی ۱۰۰ بیمار مبتلا به سالک گسترش نسجی تهیه شد و از زخم ۲۵ نفر از آنها کشت تک یاخته در محیطNNN غنی شده با RPMI انجام شد. نمونه های مثبت جهت استخراج DNA و آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده شدند. در دو مرحله آزمایش PCR انجام گرفت، در مرحله اول جهت تشخیص جنس لیشمانیا از روش PCR استفاده شد و در مرحله دوم، نمونه های مثبت با روش Semi –nested PCR برای تعیین گونه های لیشمانیا مورد آنالیز قرار گرفتند. یافته ها: در مرحله اول PCR، آلودگی به جنس لیشمانیا در تمامی نمونه ها مثبت تشخیص داده شد. در مرحله دوم، ۹۴% نمونه های مثبت لیشمانیا تروپیکا و ۶% بقیه نمونه ها لیشمانیا ماژور تشخیص داده شدند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در شهرستان مشهد گونه لیشمانیا تروپیکا فراوانی بیشتری در مقایسه با لیشمانیا ماژور دارد.

کلیدواژه ها

Leishmania tropica, Leishmania major, cutaneous Leishmaniasis, PCR, Mashhad area, لیشمانیا تروپیکا, لیشمانیا ماژور, لیشمانیازیس جلدی, واکنش زنجیره ای پلیمراز, مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.