پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در پزشکان و پرستاران ایران– یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-22-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد اعظمی

Student Research Committee, Ilam University of Medical Sciences , Ilam, Iran.

میلاد برجی

Student Research Committee, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran.

فاطمه قنبری

Clinical Microbiology Research Center, Ilam University of Medical Sciences , Ilam, Iran.

ساسان نیک پی

Student Research Committee, Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran.

کوروش سایه میری

Department of Biostatistics, Research Center for Prevention of Psychosocial Impairment, Ilam University of Medical Sciences , Ilam, Iran

چکیده

زمینه و هدف: برآورد کلی از میزان پوشش واکسیناسیون هپاتیت B، به عنوان یکی از موثرترین روشهای پیشگیری، در پزشکان و پرستاران ایران وجود ندارد. این مطالعه مروری با هدف تعیین پوشش واکسن هپاتیت B در این افراد انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه بر اساس مستندات به دست آمده از بانک های اطلاعاتی Magiran، Iran medex، IranDoc، SID، Medlib، Scopus، Web of Science، PubMed، ScienceDirect و موتور جستجوی Google Scholar از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۴ با استفاده از کلیدواژه های استاندارد انجام شد. جستجو و استخراج داده ها، توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل صورت گرفت؛ سپس تمام مقالاتی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی به روش متاآنالیز و با کمک نرم افزار Stata (ویرایش ۱/۱۱) در سطح معنی داری ۰۵/۰P< ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در ۱۶ مقاله، تعداد ۴۱۰۴ نمونه مورد بررسی قرار گرفت. سابقه تزریق واکسیناسیون هپاتیت B در پزشکان و پرستاران به ترتیب: ۷/۸۸% (۹۶-۴/۸۱: ۹۵% فاصله اطمینان) و ۵/۹۳% (۳/۹۵-۸/۹۱: ۹۵% فاصله اطمینان) محاسبه شد. پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در پزشکان و پرستاران به ترتیب: ۱/۷۳% (۹/۹۲-۲/۵۳: ۹۵% فاصله اطمینان) و ۷۶% (۷/۸۶-۳/۶۵: ۹۵% فاصله اطمینان) برآورد گردید. ارتباط بین پوشش واکسیناسیون هپاتیت B با سال فقط در پرستاران از نظر آماری معنی داری بود (۰۱۶/۰P=). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که اگرچه میزان پوشش کامل واکسیناسیون هپاتیت B در بین پزشکان و پرستاران ایرانی حدود دوسوم است، ولیکن این میزان با آمار ایدهآل فاصله دارد و نیاز به بهبود آن وجود دارد.

کلیدواژه ها

Hepatitis B, Vaccination, Physicians, Nurses, Systematic Review, هپاتیت B, واکسیناسیون, پزشکان, پرستاران, مرور سیستماتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.