انجام آزمایش پاپ اسمیر در بین زنان: یک مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-20-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رخشانی

Department of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.

فرزاد جلیلیان

Islamic Azad University, Hamedan Branch. Hamedan, Iran

مهدی میرزایی علویجه

Shahid Sadoughi University of Medical Sciences- Yazd, Yazd, Iran.

فاضل زینت مطلق

Social Determinants of Health Research Center, Yasuj University of medical sciences. Yasuj, Iran.

عباس آقائی

Clinical Research Development Center, Imam Khomeini Hospital, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

تورج احمدی جویباری

Clinical Research Development Center, Imam Khomeini Hospital, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

چکیده

زمینه و هدف: انجام آزمایش پاپ اسمیر، یک روش مناسب برای پیشگیری و کاهش مرگ و میر به علت سرطان دهانه رحم می باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین تاثیر اجرای برنامه آموزشی، بر افزایش انجام آزمایش پاپ اسمیر در بین زنان بود. روش تحقیق: این پژوهش، یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی شاهددار از نوع قبل و بعد بود که در بین زنان ۳۵-۵۴ ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر همدان در سال ۱۳۹۰ انجام گرفت. بدین منظور، دو مرکز بهداشتی و درمانی انتخاب شد و۶۰ نفر از زنان مراجعه کننده به یک مرکز در گروه مداخله و ۶۰ نفر از زنان مراجعه کننده به مرکز دیگر در گروه شاهد قرار داده شده و به مدت سه ماه مورد پیگیری قرار گرفتند. اطلاعات با پرسشنامه استاندارد و به صورت خودگزارش دهی جمع آوری شد. یافته ها با نرم افزار آماری SPSS (ویرایش ۱۶) و در سطح معنی داری ۰۵/۰P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: بعد از اجرای برنامه آموزشی، اختلاف معنی داری در افزایش میانگین نمره موانع درک شده در خصوص انجام آزمایش پاپ اسمیر (۰۰۱/۰=P) و شدت درک شده عوارض ابتلا به سرطان دهانه رحم (۰۰۱/۰=P) در بین زنان گروه مداخله ایجاد شده بود؛ همچنین ارتباط معنی داری بین بهره گیری از برنامه آموزشی و افزایش انجام آزمایش پاپ اسمیر در بین دو گروه مشاهده شد (۰۱۳/۰=P). نتیجه گیری: انجام آزمایش پاپ اسمیر در بین گروه مورد بررسی ارتقا یافت و سودمندی اجرای برنامه های آموزشی مرتبط با سلامت برای زنان را نشان داد.

کلیدواژه ها

Cervical Cancer, Pap smear, Perceived Severity, Perceived Barrier, سرطان دهانه رحم, پاپ اسمیر, شدت درک شده, موانع درک شده.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.