بررسی کارآیی حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی، با استفاده از جاذب طبیعی پوسته سبز بادام و خاکستر حاصل از آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-20-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین ناصح

Department of Environment and Energy, Science and Research branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

لعبت تقوی

Department of Environment and Energy, Science and Research branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

بهنام باریک بین

Faculty of Public Health, Birjand University of Medical Science, Birjand, Iran

علیرضا حریفی

Department of Chemistry, Kharazmi University, Karaj, Iran

چکیده

زمینه و هدف: کروم شش ظرفیتی، فلزی است که در آب های سطحی و زیرزمینی، مخاطرات جدی را به وجود می آورد و حذف آن از آب های آلوده و فاضلاب با روش های مختلف، در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه جذب سطحی پوسته سبز بادام و خاکستر حاصل از آن، در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی بود. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، اثر pH، دوز جاذب، غلظت اولیه فلز، زمان تماس، دما و نوع جنس جاذب های پوسته سبز بادام و خاکستر آن بر حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی بررسی شد. آزمایش ها به صورت ناپیوسته، بر روی شیکر انجام گرفت. در پایان، برای سنجش نمونه های حاصل از آزمایش، از روش رنگ سنجی با استفاده از اسپکتروفتومتر UV/Vis SpectrometerT۸۰+ در طول موج ۵۴۰ نانومتر استفاده شد. یافته ها: بیشترین حذف کروم شش ظرفیتی در ۲=pH اتفاق افتاد؛ همچنین حذف کروم، با افزایش زمان تماس و دما، افزایش یافت. با تغییرات غلظت کروم شش ظرفیتی از mg/L ۱۰۰- ۱۰ در جاذب زیستی، درصد حذف از ۶۶/۹۹% به ۱۹/۶۱% و همچنین در خاکستر جاذب، از ۹۳/۷۸% به ۰۱/۳۷% کاهش یافت. با افزایش دوز جاذب، حذف در جاذب زیستی به حداکثر مطلق خود رسید (۱۰۰%) و در خاکستر حاصل از آن، ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. یافته ها، تاییدکننده برتری پوسته سبز بادام نسبت به خاکستر آن، در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی بودند. نتیجه گیری: پوسته سبز بادام و خاکستر حاصل از آن، به طور موثری، حذف کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی را انجام می دهد.

کلیدواژه ها

Aqueous solutions, Hexavalent chromium, Almond green hull, Adsorption, محلول های آبی, کروم شش ظرفیتی, پوسته سبز بادام, جذب سطحی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.