بررسی ارزش PCR خون در تشخیص سل ریوی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-19-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر حیدری

Infectious Diseases Department, Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

محمدجواد قبولی

Infectious Diseases Department, Imam Reza Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

کیارش قزوینی

Microbiology Research center, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran.

مریم مجتبوی

Taleghani Trauma Hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad ,Iran.

چکیده

زمینه و هدف: کشت و رنگ آمیزی های زیل نلسون و فلوئورسنت، روش های استاندارد تشخیص سل هستند. وقت گیر بودن و گاه دقت پایین آنها مطرح کننده نیاز به روش های تشخیصی سریع تر و دقیق تر می باشد؛ روش هایی که بتوانند در موارد عدم دسترسی به نمونه مناسب جهت اسمیر و کشت، جایگزین اقدامات تهاجمی گردند و علاوه بر آسان و سریع بودن، دقت تشخیصی قابل قبول داشته باشند. هدف از این مطالعه، بررسی ارزش تشخیصی PCR خون در سل ریوی می باشد. روش تحقیق: این مطالعه روایی یک روش تشخیصی، بر روی ۶۴ بیمار مبتلا به سل ریوی اثبات شده (بر اساس معیارهای پروتکل ملی سل) و ۲۸ فرد کاملا سالم انجام گرفت. از تمام این افراد ۵/۴ میلی لیتر خون تهیه و با ۵/۰ میلی لیتر EDTA مخلوط گردید. آزمایش PCR پس از DNA Extraction با استفاده از پرایمر SI ۶۱۱۰ انجام شد. یافته ها: میانگین سنی گروه مورد، ۶/۱۸±۸/۴۹ و در گروه شاهد ۵/۱۸±۲/۴۸ بود و از این افراد به ترتیب ۴/۴۸% در گروه مورد و ۲۵% در گروه شاهد مرد بودند.PCR خون در ۲۳ بیمار مبتلا به سل ریوی، مثبت گزارش شد؛ اما هیچکدام از افراد گروه شاهد، PCR مثبت نداشتند که حساسیت ۷/۳۵% و ویژگی ۱۰۰% برای این آزمایش محاسبه می گردد. نتیجه گیری: با در نظر گرفتن ویژگی ۱۰۰% PCR (علی رغم حساسیت کم)، در شرایطی که دسترسی به یک نمونه مناسب وجود ندارد، PCR مثبت خون نیاز به انجام اقدامات تهاجمی را برطرف می کند و با قطعی شدن سریع تشخیص و درمان زودرس، بیمار نجات می یابد.

کلیدواژه ها

Tuberculosis, Mycobacterium tuberculosis, PCR, Sensitivity, Specificity, سل, مایکوباکتریوم توبرکلوزیس, PCR, حساسیت, ویژگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.