سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

آگاهی و استفاده اعضای کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از بخش اطلاع رسانی

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 127

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JBUM-19-1_012

تاریخ نمایه سازی: 28 مهر 1402

چکیده مقاله آگاهی و استفاده اعضای کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از بخش اطلاع رسانی

زمینه و هدف: سنجش میزان آگاهی و استفاده اعضای کتابخانه، گام مهمی جهت برنامه ریزی جامع تر برای بالابردن سطح آگاهی اعضاء از امکانات و خدمات موجوداست. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و استفاده اعضای کتابخانه از خدمات و امکانات بخش اطلاع رسانی انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، ۵۸۸ نفر اعضای کتابخانه شامل ۳۳۴ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از طریق نمونه گیری سیستماتیک و سایر اعضا (۲۵۴ نفر) به روش سرشماری انتخاب و بررسی شدند. پرسشنامه ای خود ساخته براساس اهداف مطالعه تنظیم و طیفی از امکانات و خدمات بخش، مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس با نرم افزار SPSS (ویرایش ۱۵) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: از ۵۸۸ نفر افراد مورد مطالعه، ۵۷% دانشجو، ۱۸% کارمند، ۲۰% اعضای هیات علمی و ۵% اعضای آزاد بودند. ۴/۹۳ درصد، از ساعت کاری کتابخانه آگاه بودند و ۶/۱۶ درصد افراد، از آن رضایت نداشتند. بیشترین آگاهی اعضا از پایگاه اطلاعاتی Irandoc با ۸/۶۶% و کمترین مربوط به Ovid با ۵۴% بود. نرم افزار Word بیشترین استفاده را داشت. میانگین نمره کسب شده از مجموع ۱۱۶ نمره میزان استفاده از خدمات، ۱/۱۹۷/۲۱ بود. بین میزان آگاهی و استفاده اعضای مورد مطالعه، ارتباط معنی داری وجود داشت (۰۰۱/۰P<). نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان می دهد، میزان استفاده اعضا از خدمات و امکانات کتابخانه به آگاهی آنها وابسته است.

کلیدواژه های آگاهی و استفاده اعضای کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از بخش اطلاع رسانی:

نویسندگان مقاله آگاهی و استفاده اعضای کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از بخش اطلاع رسانی

مهری روبیاتی

B.A in Librarianship and Medical Informatory Service, Central Library, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

نرگس ضیائی

Central Library, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

حمیده احتشام

Central Library, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
Hosseini V, Fathian A. Evaluation of factors affecting User's satisfaction ...
Visman H. Systems, services and information center. Translated by: Mehrad ...
Shahsavari V. Assessment of knowledge, use and satisfaction of Graduate ...
Mousavi Shooshtari M. Users satisfaction of Iranian Documentation and Information ...
Availablefrom:http://unilorin.edu.ng/publications/bashoruntm/Attitudes%۲۰of%۲۰undergraduate%۲۰students%۲۰of%۲۰the%۲۰University%۲۰of%۲۰Ibadan%۲۰towards%۲۰computerized%۲۰services.pdf۱۸- Shirzad M, Sepehr F. The attitude of physical education ...
نمایش کامل مراجع