تاثیر گروه درمانی شناختی-رفتاری بر افسردگی بیماران مبتلا به سرطان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-18-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد خدایی

Islamic azad university, birjand, iran

رضا دستجردی

birjand university of medical sciences, birjand, iran

فاطمه حقیقی

birjand university of Medical sciences,birjand, iran

سید علیرضا سعادت جو

birjand university of Medical sciences, birjand, iran

عزیزالله کرامتی

mashhad university of ferdousi, mashhad, iran

چکیده

زمینه و هدف: یکی از رایجترین عوارضی که مبتلایان به سرطان از آن رنج میبرند مشکلات روانی مانند افسردگی، کاهش عملکرد حیاتی و افزایش خطر مرگ میباشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر گروهدرمانی شناختی-رفتاری بر کاهش افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان میباشد. روش تحقیق: این پژوهش مطالعهای نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری متشکل از بیماران مبتلا به سرطان بیمارستان امام رضا(ع) شهرستان بیرجند در سال ۸۸- ۸۹ بوده و حجم نمونه هم شامل ۲۴ بیمار مبتلا به سرطان میباشد که بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-IV و آزمون افسردگی بک انتخاب شدند که به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت ۱۲ جلسهی ۵/۱ ساعته تحت درمان شناختی-رفتاری به صورت گروهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمان روانشناختی دریافت نکردند. به منظور تجزیه و تحلیل یافتهها از نرمافزار spss ۱۵.۰ و آزمونهای آماری Tزوج و تحلیل کواریانس استفاده گردید. یافته ها: نتایج حاصل نشان داد که پس از اعمال روشهای درمان، میزان افسردگی بیماران گروه آزمایش به ۳۸/۷±۵۸/۸ کاهش پیدا کرد که از نظر آماری معنادار بود ( ۰۰۱/۰ > P) در حالی که میزان افسردگی گروه کنترل (۸۷/۱۱±۳۳/۲۸) کماکان ثابت بوده است. نتیجه گیری: درمان شناختی-رفتاری نقش پراهمیتی بر کاهش میزان افسردگی بیماران مبتلا به سرطان دارد. مداخلهی شناختی میتواند از طریق کاهش افسردگی، شناخت بیماران را تغییر دهد و آنها را قادر سازد که عقیده مثبتتری در کنترل خودشان داشته باشند.

کلیدواژه ها

depression, cancer, cognitive-behavioral group therapy, افسردگی, سرطان, گروه درمانی شناختی– رفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.