اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی دارچین بر تغییرات بافت بیضه و ظرفیت باروری موش های صحرایی نر مواجهه یافته با استرس صدا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-25-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده پیرامی

MSc student of occupational health engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat modares university, Tehran, Iran

علی خوانین

Associate, Department of Occupational Health Engineering, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

زهره مظاهری

Assistant, Department of Anatomical Sciences, Faculty of Medical Sciences, Iran University, Tehran, Iran

فرشاد ندری

PhD Student of Occupational Health Engineering, Department of Occupational Health, Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: تاکنون مطالعات اندکی به بررسی تاثیر صدا بر ظرفیت باروری پرداخته اند؛ بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثر حفاظتی عصاره دارچین بر تغییرات بافت بیضه و ظرفیت باروری موش صحرایی نر مواجهه یافته با صدا انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، ۴۰ رت نر به طور تصادفی به ۵ گروه شامل گروه های: کنترل (گروه ۱)، شاهد (گروه ۲)، دریافت کننده دارچین (گروه ۳)، مواجهه یافته با صدا (گروه ۴) و گروه دریافت کننده دارچین و مواجهه یافته با صدا به طور همزمان (گروه ۵)، تقسیم شدند. رت های دو گروه ۳ و ۵، دوز mg/kg۷۵ عصاره دارچین را از طریق گاواژ دریافت کردند و رت های گروه های ۴ و ۵ در بازه زمانی ساعت ۷-۲۳ در معرض صدای ۱۰۰ دسی بل با گستره فرکانسی ۵۷۰۰-۷۰۰ هرتز قرار گرفتند. پس از ۵۰ شب، هر رت نر با ۳ رت ماده در یک قفس قرار گرفتند. در ادامه بافت بیضه رت های نر برای بررسی هیستوپاتولوژیک استخراج شد. هر کدام از رت های حامله، تا پایان دوره بارداری نگهداری و پس از زایمان متغیرهای ظرفیت باروری، تعداد کل موالید، موالید زنده، جنسیت و وزن با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش ۲۱) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: تعداد فرزندان زنده و وزن آنها در گروه ۴ در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (۰/۰۵> P). بین وزن نوزادان در دو گروه ۴ و ۵، اختلاف معنی داری به دست آمد (۰/۰۵> P). یافته های بافت شناسی، تغییرات محسوسی را در گروه ۴ نسبت به گروه کنترل نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که دوز mg/kg۷۵ عصاره دارچین می تواند تا حدودی اثرات تخریبی صدا بر بافت بیضه را در فرکانس انتخابی بهبود ببخشد. بنابراین پیشنهاد می گردد، مطالعات بیشتری درباره اثربخشی دارچین بر ظرفیت باروری در نمونه انسانی و حیوانی مواجهه یافته با صدا صورت پذیرد.

کلیدواژه ها

Fertility capacity, Noise, testicular tissue, Antioxidant, Cinnamon, ظرفیت باروری, صدا, بافت بیضه, آنتیاکسیدان, دارچین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.