CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مقاله کوتاه: عوامل موثر بر انجام رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز در زنان میانسال شهر بیرجند: کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی

عنوان مقاله: مقاله کوتاه: عوامل موثر بر انجام رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز در زنان میانسال شهر بیرجند: کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی
شناسه ملی مقاله: JR_JBUM-25-4_008
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

انسیه نوروزی - Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.
فاطمه نظری - Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.
میترا مودی - Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.
حکیمه ملاکی مقدم - Social Determinants of Health Research Center, Birjand University of Medical sciences, Birjand, Iran.

خلاصه مقاله:
آرتروز، شایع ترین بیماری افراد مسن می باشد. شناسایی عوامل موثر بر انجام رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز برای طراحی مداخلات پیشگیرانه، اهمیت ویژه ای دارد. هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز در زنان میانسال با استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی بود. این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی ۳۲۵نفر از زنان ۵۹-۲۹ سال انجام شد. جمعیت مورد بررسی، زنان میانسال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر بیرجند بودند که به طور تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. پرسشنامه دربرگیرنده اطلاعات دموگرافیک، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و سوالات آگاهی بود و روایی و پایایی آن تایید شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS (ویراییش ۱۹) و با استفاده از آزمون رگرسیون به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. میانگین سنی زنان مورد مطالعه ۴/۸±۱/۳۹ سال بود. نتایج مطالعه نشان داد که در رابطه با رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز ۱/۱۹درصد افراد عملکرد خوب، ۳۶درصد افراد عملکرد متوسط و ۹/۴۴درصد آنها عملکرد ضعیف داشتند. مهمترین پیش بینی کننده ها، خودکارآمدی (۰/۳۷β=، ۰/۰۰۱P<)، آگاهی (۰/۲۶β=، ۰/۰۰۱P<) و در انتها شدت درک شده (۰/۱۸=β، ۰/۰۰۱P<) بودند. در مجموع این سازه ها توانایی پیش بینی ۱/۱۸درصد تغییرات رفتار پیشگیری را داشتند. با توجه به نتایج مطالعه، اکثر زنان رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز را انجام نمی دهند؛ بنابراین پیشنهاد می شود که با انجام مداخلات آموزشی؛ آگاهی، شدت درک شده و خودکارآمدی افراد تقویت گردد تا منجر به ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از آرتروز گردد.

کلمات کلیدی:
Arthritis, Middle-age, Women, آرتروز؛ میانسال؛ زنان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1783365/