تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر بر خودپایشی قند خون بیماران دیابتی نوع ۲

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-23-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد اسماعیل زاده

Research Committee, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran.

علی محمدپور

Department of Nursing, Faculty of Nursing & Midwifery, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran.

موسی سجادی

Department of Nursing, Faculty of Nursing & Midwifery, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: کنترل مناسب قند خون به عنوان یکی از مهم ترین رفتارهای خودمراقبتی، موجب پیشگیری از ایجاد و پیشرفت عوارض بیماری دیابت می شود. با توجه به عدم رعایت رفتار خودمراقبتی در بیماران دیابتی و نیز نقش موثر پرستاران، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر بر خودپایشی قند خون بیماران دیابتی نوع ۲ انجام گرفت. روش تحقیق: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی است که با شرکت ۸۶ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به کلینیک دیابت آریان تربت حیدریه، در سال ۱۳۹۴ انجام شد. شرکت کنندگان به روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخلات آموزشی در قالب الگوی مراقبت پیگیر که دارای چهار گام اساسی آشناسازی، حساس سازی، کنترل و ارزشیابی می باشد، برای گروه مداخله در طول ۳ ماه و طی ۶ جلسه اجرا شد. پرسشنامه قبل از انجام مداخله و دو هفته پس از آخرین جلسه آموزش تکمیل گردید و میانگین امتیاز خودپایشی قند خون در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS (ویرایش ۱۶)، با استفاده از آمار توصیفی شرح و توصیف گردید و با کمک آزمون های آماری Independent t-test، Paired t-test و Chi-Square تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. یافته ها: از مجموع شرکت کنندگان در مطالعه، ۳/۵۹ درصد زن و بقیه مرد بودند و میانگین سنی آنها ۴/۸± ۶/۴۸ سال بود. نتایج تفاوت معنی داری را بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر چگونگی خودپایشی قند خون قبل و بعد از مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر نشان داد (۰۰۱/۰P< )؛ به طوری که میانگین و انحراف معیار امتیاز خودپایشی قند خون در گروه مداخله قبل از اجرای مداخله ۰۲/۳±۵۱/۱۱ و میانگین و انحراف معیار امتیاز گروه کنترل ۹۶/۲±۱۳/۱۲ بود و این مقادیر بعد از انجام مداخله به ترتیب: به ۹۳/۳±۱۳/۱۸ و ۷۴/۳±۲۵/۱۳رسید. نتیجه گیری: مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی مراقبت پیگیر، بر رفتارهای مراقبت از خود بیماران دیابتی و به ویژه خودپایشی قند خون آنان می تواند موثر باشد؛ بنابراین کاربرد آن پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

: Diabetes Mellitus, Self-Care, Self-monitoring of blood glucose, Educational intervention, Continuous care model., دیابت, خودمراقبتی, خودپایشی قند خون, مداخله آموزشی, الگوی مراقبت پیگیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.