بررسی نقش کبد چرب بر خطر بیماری های قلبی- عروقی از طریق اندازه گیری ضخامت انتیمامدیای شریان کاروتید

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-24-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره فخاریان

Gastrointrologist, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

شیما حیدری

Member of Student Research Committee, Faculty of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

قدسیه آذرکار

Department of Radilogy, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

علیرضا احسان بخش

Department of Radilogy, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: مطالعات زیادی در زمینه اجزای مختلف سندرم متابولیک در همراهی با کبد چرب غیر الکلی و ارتباط آن با افزایش ضخامت انتیمامدیای شریان کاروتید به عنوان یک عامل خطر بیماری های قلبی انجام شده است؛ ولی در ارتباط با نقش کبد چرب غیر الکلی به عنوان یک عامل خطر مستقل در افزایش ضخامت انتیمامدیای شریان کاروتید، مطالعات کمی انجام شده است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثر کبد چرب غیر الکلی بر روی ضخامت انتیمامدیای شریان کاروتید به عنوان یک عامل خطر آترواسکلروز بود. روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، ضخامت انتیمامدیای کاروتید راست و چپ در ۱۰۵ نفر با پروب  MHz۷-۵ اندازه گیری شد.. افراد مورد مطالعه، در سه گروه ۳۵ نفری شامل دو گروه بیماران دارای درجه خفیف تا شدید کبد چرب غیر الکلی با و بدون عوامل خطر قلبی و یک گروه شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های ANOVA و تست توکی، با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش ۲۲) تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: طبق نتایج به دست آمده، میانگین ضخامت لایه انتیمامدیا راست در گروه شاهد ۰۵/۰±۰۹/۰، در گروه کبد چرب با عامل خطر ۷۵/۰±۲۲/۰و در گروه کبد چرب بدون عامل خطر ۸۰/۰±۲۶/۰ و میانگین ضخامت لایه انتیمامدیا چپ در گروه شاهد ۵۲/۰±۱۳/۰، در گروه کبد چرب با عامل خطر ۸۰/۰±۱۸/۰ و در گروه کبد چرب بدون عامل خطر ۸۲/۰±۲۶/۰ بود. طبق این یافته ها، میانگین ضخامت لایه انتیمامدیا راست و چپ در افراد گروه شاهد با افراد گروه کبد چرب با عامل خطر و بدون عامل خطر در سطح ۰۱/۰P< اختلاف معنی داری داشت. نتیجه گیری: بیماری کبد چرب می تواند در افزایش ضخامت لایه انتیمامدیای شریان کاروتید به عنوان یک شاخص آترواسکلروز نقش داشته باشد. این مساله حتی در درجات خفیف کبد چرب نیز قابل مشاهده است.

کلیدواژه ها

Non-alcoholic fatty liver disease, Carotid artery, Atherosclerotic carotid intima media thickness., بیماری کبد چرب غیر الکلی, شریان کاروتید, آترواسکلروز, ضخامت انتیمامدیای کاروتید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.