گسترش اختصاصی مولکول فوکوز در ردیابی با لکتین Aleuria Aurantia در تکامل رشته های عصبی ناحیه نخاع لوله عصبی در طی دوران مورفوژنز موش

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا فاضل

Professor, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences. Mashhad, Iran

محمدرضا نیکروش

مهدی جلالی

چکیده

زمینه و هدف: در مطالعات متعددی مشخص شده است که مولکول فوکوز در زنجیره های قندی گلیکوپروتئین خاصی وجود دارد که مسوول نقل و انتقال مواد مختلف در طول زواید عصبی نورون های نابالغ محسوب می شود. علاوه بر این در ضمن تکامل جنینی نیز در سطح سلول های مشتق شده از اکتودرم ظاهر شده و در بسیاری از پدیده های تکاملی نقش بحرانی ایفا می نماید. هدف از این پژوهش بررسی این واقعیت بود که آیا مولکول فوکوز در گسترش رشته های عصبی در اوایل شکل گیری لوله عصبی و همچنین تمایزات سلولی آن وجود دارد و نحوه توزیع آن در خلال این پروسه تکاملی چگونه است؟   روش تحقیق: در این مطالعه تجربی از ۲۴ موش ماده نژاد Balb/c استفاده شد و جنین های مربوط به روزهای دهم تا پانزدهم حاملگی جمع آوری گردید و پس از ثبوت و تهیه برشهای بافتی با استفاده از لکتین های اختصاصی LTA ، UEA-۱ و OFA رنگ آمیزی شدند.   یافته ها: یافته های این تحقیق نشان داد که از میان سه لکتین به کار رفته برای ردیابی مولکول فوکوز، فقط OFA (Aleuria Aurantia) قادر است در اوایل تکامل لوله عصبی واکنش نشان دهد. این واکنش ها در مناطق حسی و حرکتی نخاع از روز یازدهم آغاز و تا روز چهاردهم جنینی کامل گردید. در طی این مدت فونیکولوس های قدامی، طرفی و خلفی و رشته های عصبی در صفحات بالی و قاعده ای به این لکتین واکنش نشان دادند. گانگلیون های ریشه پشتی نخاع نیز در مراحل خاصی از تکامل واکنش نشان دادند. در آزمایش با لکتین های LTA و UEA-۱ هیچ نوع واکنشی در هیچ یک از بخشهای لوله عصبی در هیچ مرحله ای مشاهده نگردید. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، در طی دوران مورفوژنیک لوله عصبی موش، رشته های عصبی در حال تکامل دارای گلیکوکانجوگیت بسیار اختصاصی حاوی فوکوز بوده که فقط با لکتین OFA مشخص می گردد. علاوه بر این، وجود گلیکوپروتئین مزبور در سطح سلولی و ماده خارج سلولی مناطقی از لوله عصبی، نقش کلیدی این مولکول را در پدیده نوروژنز مشخص می نماید.

کلیدواژه ها

Neural tube development, Lectin histochemistry, Fucose, Mouse, تکامل لوله عصبی, لکتین هیستوشیمی, فوکوز, موش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.