مقایسه اثر بی دردی فنتانیل و سوفنتانیل

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-15-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 214
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی عباس نژاد

M.Sc. in Anesthesia, Gonabad University of Medical Sciences, Gonabad, Iran

محمدرضا جلیلی

علیرضا طلایی

حسین سعیدی

چکیده

زمینه و هدف: ایجاد بی دردی در بیمار یکی از اهداف اصلی بیهوشی می باشد که برای رسیدن به آن از روشها و داروهای مختلفی استفاده می شود. بی حسی نخاعی با لیدوکائین ۵% یکی از روشهای ایجاد بی دردی است که طول مدت بی دردی آن حدود ۶۰ دقیقه است. در برخی از اعمال جراحی به بی دردی طولانی تری نیاز می باشد، یکی از روشهایی که باعث افزایش طول مدت بی دردی در بی حسی نخاعی می شود، استفاده از مخدرها می باشد. در این تحقیق اثر بی دردی دو داروی مخدر فنتانیل و سوفنتانیل در بی حسی نخاعی مورد بررسی قرار گرفت تا داروی مناسب تر معرفی شود. روش تحقیق: در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی انجام شد، ۸۰ نفر از مردان ۵۰-۶۰ ساله ای که در بیمارستان ۱۵ خرداد بیدخت در سال ۱۳۸۵ تحت عمل جراحی فتق اینگوئینال قرار گرفتند، به طور تصادفی به دو گروه ۴۰ نفری تقسیم شدند. به منظور ایجاد بی حسی نخاعی در یک گروه از µgفنتانیل۲۰ (گروه F) به همراه mg۱۰۰ لیدوکائین ۵% و در گروه دیگر از µg۵ سوفنتانیل و همان مقدار لیدوکائین استفاده گردید (گروه S). اطلاعات لازم در پرسشنامه و فرم بازنگری ثبت گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری t در سطح معنی داری ۰۵/۰P مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته ها: میانگین طول مدت بی دردی در گروه F، ۶۱/۱۸۳۷/۹۹ و در گروه S ۶۲/۲۶۶۲/۱۵۳ دقیقه بود و دو گروه از نظر آماری اختلاف معنی داری داشتند (۰۰۱/۰P< ) . در گروه F، هایپوتانسیون در ۵/۳۷%، برادیکاردی در ۵/۲۷% و تهوع و استفراغ در۱۰% از نمونه ها اتفاق افتاد ولی در گروه S این موارد به ترتیب ۴۰%، ۵/۳۲% و ۱۵% بود. این اختلاف از نظر آماری معنی داری نبود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، طول مدت بی دردی با سوفنتانیل نسبت به فنتانیل در بی حسی نخاعی بیشتر بوده و دو گروه با هم اختلاف معنی داری داشتند. از نظر وقوع هایپوتانسیون، برادیکاردی، تهوع و استفراغ دو گروه با هم تفاوت معنی داری نداشتند؛ بنابراین در مواردی که نیاز به بی دردی بیش از۱۰۰ دقیقه می باشد، می توان از سوفنتانیل به جای فنتانیل در بی حسی نخاعی استفاده نمود. در این تحقیق، طول مدت بی دردی با سوفنتانیل نسبت به فنتانیل در بی حسی نخاعی بیشتر بود و دو گروه با هم اختلاف معنی داری داشتند ولی از نظر وقوع افت فشار خون، تهوع و استفراغ تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد؛ بنابراین در مواردی که نیاز به بی دردی بیش از۱۰۰ دقیقه باشد، می توان از سوفنتانیل به جای فنتانیل در بی حسی نخاعی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Analgesia, Fentanyl, Sufentanil, Spinal anesthesia, بی دردی, فنتانیل, سوفنتانیل, بی حسی نخاعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.