بررسی شاخص های آلتمتریکس مقالات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مندرج در پایگاه Scopus با استفاده از ابزار PlumX: یک مطالعه علم سنجی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JBUM-26-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده احتشام

Department of Health Information technology, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

حلیمه صادقی

Central Library, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

فائزه واحدی درمیان

Scientometrics and Monitoring Group, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

ام البنین امیری

Scientometrics and Monitoring Group, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

زمینه و هدف: شاخص های آلتمتریکس، به منظور سنجش جنبه های مختلف تاثیرگذاری یک اثر، در محیط شبکه های اجتماعی ایجاد شد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شاخص های آلتمتریکس مقالات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ثبت شده در پایگاه Scopus انجام شد. روش تحقیق: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با روش علم سنجی و با استفاده از شاخص های آلتمتریکس انجام شد. گردآوری داده ها در تاریخ ۱۶ تیرماه ۱۳۹۸ با جستجوی عناوین مقالات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به صورت انفرادی در پایگاه Scopus و بر اساس شاخص های plumX (استفاده، کسب، بحث، رسانه های اجتماعی و استناد) صورت پذیرفت و به مدت ۲ هفته شاخص های مذکور استخراج گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها: از میان ۹۱۱ مقاله بازیابی شده، در مجموع ۸۹ درصد مقالات دانشگاه حداقل یکبار در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده بودند. حداکثر میزان فراوانی سنجه ها، به پارامتر خوانندگان که زیرمجموعه شاخص کسب است تعلق داشت. مقالات دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیشترین میزان توجه را با اختلاف زیاد در شبکه مندلی کسب کرده بودند. بین میزان استنادات دریافتی مقالات با سنجه کسب، ارتباط معناداری وجود داشت (۰/۰۰۱> P، ۰/۲۸۶r=). بین میزان استنادات دریافتی در پایگاه Scopus و سنجه بحث رابطه معناداری مشاهده نگردید (۰/۸۲۰P=، ۰/۰۴۸- r=). نتیجه گیری: شاخص های آلتمتریکس یا سنجه های جایگزین، می توانند مکمل مناسبی برای تحلیل های استنادی باشند. توجه به این شاخص ها در انتشار مقالات توسط پژوهشگران، می تواند در کسب استناد مقالات، تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه ها

Altmetrics Indicators, Articles, Birjand University of Medical Sciences, Scientometrics, شاخص های آلتمتریکس؛ مقالات؛ دانشگاه علوم پزشکی بیرجند؛ علم سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.