ارزیابی انرژی گرمایی اقیانوسی جهت تامین انرژی الکتریکی سکوهای نفت و گاز فراساحلی دریای خزر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 46، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-46-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sajad Zershakian

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فیزیک دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

Dariush Mansoury

استادیار، گروه فیزیک دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

چکیده

تحقیق حاضر با هدف ارزیابی انرژی گرمایی اقیانوسی در مناطق فراساحلی دریای خزر؛ تغییرات قائم دمای آب با استفاده از داده های اندازهگیری شده دمای مقطع قائم سازمان یونسکو و دمای سطحی آب پایگاه داده ای مرکز پیش بینی هواشناسی میان مدت اروپا (ECMWF, Eropean Center for Medium range Weather Forecasting) و همچنین اندازه گیریهای میدانی مقطع قائم دما در مناطق عمیق حوضه جنوبی دریای خزر بررسی شده است. بر این اساس میانگین اختلاف دمای قائم آب به صورت ترموکلاین های روزانه، ماهانه، فصلی و دائمی برای دادههای سازمان یونسکو و اندازه گیریهای میدانی دریای خزر بررسی و امکان استفاده از انرژی گرمایی اقیانوسی در میادین نفت و گاز فراساحلی دریای خزر ارزیابی شده است. یافته ها نشان می دهند امکان استحصال انرژی گرمایی اقیانوسی تنها در حوضه جنوبی و در ماه های جولای آگوست و سپتامبر میسر است به طوری که قسمت شرقی این حوضه از بیشترین ضریب بهره وری جهت استحصال انرژی گرمایی برخوردار است. بررسی روزانه دمای سطح آب و اختلاف دما قائم آن با عمق ۲۰۰ متری دریای خزر در این ماه ها نشان می دهد که در بهترین شرایط حوضه جنوبی به طور میانگین ۶۴ روز از سال امکان استحصال انرژی گرمایی اقیانوسی با حداقل اختلاف دمای ۲۰ درجه سانتی گراد را دارد. و تنها میادین سردار جنگل، شاه دنیز، گانشلی و آذری امکان استحصال این انرژی را به طور میانگین به ترتیب در ۵۴، ۳۴، ۳۱ و ۳۱ روز از سال دارند.

کلیدواژه ها

انرژی های تجدید پذیر, انرژی گرمایی اقیانوسی, ترموکلاین, سکوهای نفت و گاز, دریای خزر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.