اعتبارسنجی روابط پارامتری محاسبه شدت پتانسیلی برای چرخندهای حاره ای شمال غرب اقیانوس هند در بازه اقلیمی ۲۰۱۹-۱۹۹۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-47-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Nafiseh Pegahfar

استادیار، پژوهشکده علوم جوی، پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، تهران، ایران

چکیده

شاخص تجربی شدت پتانسیلی، نشان دهنده بیشینه شدت محتمل یک چرخند حاره­ای است. در این پژوهش اعتبار ۵ رابطه شدت پتانسیلی پیشنهاد شده توسط سایر محققین برای سایر حوزه­ها، برای تمام چرخندهای حاره­ای شکل گرفته (۴۵ مورد) در شمال­غرب اقیانوس هند در بازه زمانی ۱۹۹۱-۲۰۱۹ ارزیابی می­شود. این روابط با ترکیب پارامترهایی از قبیل انرژی پتانسیل همرفتی دسترس پذیر، آنتروپی، آنتالپی، دمای پتانسیلی، دما در سطح دریا و وردایست و برخی ثابت­ها به دست آمده اند. بدین منظور از داده های مرجع اداره هواشناسی هند و داده­های بازتحلیل نسل پنجم از مرکز اروپایی پیش­بینی میان­مدت جو استفاده شد. پارامترهای مورد نیاز در منطقه هسته درونی چرخند و محیط اطراف آن محاسبه شدند. شاخص های آماری اعم از سازگاری، انحراف معیار، ضریب همبستگی و خطای جذر میانگین مربعات برای تمام چرخندهای حاره­ای با ­شدت­های متفاوت محاسبه شدند. نتایج نشان داد که در منطقه موردمطالعه رابطه پنجم که شامل اختلاف دما بین سطح دریا و وردایست و اختلاف آنتروپی بین محیط و هسته درونی چرخند بود، در ۴ دسته شدت اولیه به ترتیب با شاخص­های سازگاری ۷۴/۰، ۷۴/۰، ۷۳/۰، ۷۰/۰ بالاترین کارایی را برای پیش­بینی شدت داشته است. برای شدت های قوی تر، رابطه دوم که حاوی اختلاف آنتروپی اشباع در سطح و آنتروپی لایه مرزی بود، به ترتیب شاخص های سازگاری ۷۳/۰ و ۷۵/۰ را تولید کرد. رابطه مبتنی بر اختلاف دمای پتانسیلی هم­ارز اشباع با دمای پتانیسیل لایه مرزی و اختلاف دمای برون­شارش با دمای درون­شارش نیز برای دو دسته شدت ابتدایی و میانی، نتیجه­ای مشابه تولید کرد. نهایتا روابط پنجم و دوم دقیق­ترین نتایج را تولید کردند.

کلیدواژه ها

شدت پتانسیلی, آنتروپی, آنتالپی, روابط تجربی, چرخندهای حاره ای شمال غرب اقیانوس هند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.