بهبود کیفیت نشانگر پراشندگی برای تصویرسازی گسل ها با استفاده از تابع شباهت محلی اریب در حوزه پس برانباشت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-48-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mohammad Hosseini

دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

Hamid Reza Siahkoohi

استاد، گروه فیزیک زمین، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

پراش­ها اطلاعات مفیدی را درباره عارضه­های زمین شناختی زیرسطحی مانند گسل­ها، ناپیوستگی­ها، چین خوردگی­ها و مانند آنها ارائه می­دهند. در مطالعه گسل­ها برگشتگی قطبایی موج­های پراشیده از لبه گسل­ها یک چالش بزرگ به­شمار می­رود. در دهه­های اخیر چندین روش­ در حوزه­های پیش و پس­برانباشت برای تعیین ویژگی­ها و محل پراش­ها ارائه شده است ولی بیشتر آنها در مواجهه با برگشتگی قطبایی امواج پراشیده از لبه گسل­ها، توانایی کافی برای آشکارسازی پراش­ها را ندارند. روش­های تابع شباهت و مهاجرت کرشهف به­عنوان دو روش مرسوم، بدون در نظر گرفتن برگشتگی قطبایی، برای تصویرسازی پراش­­های منتشر­شده از لبه گسل­ها دچار مشکل می شوند. در این مقاله دو راهکار برای بهبود کیفیت نشانگر پراشندگی معرفی می­شود که حضور برگشتگی قطبایی تاثیری در کارایی آن ندارد. در راهکار ارائه شده برای برطرف کردن مشکل برگشتگی قطبایی، خم برون راند پراش به چند گروه تقسیم و سپس تابع شباهت به­صورت محلی برای هر کدام از این گروه­ها محاسبه می­شود. تابع شباهتی محلی به کار رفته در این تحقیق، زمان­سیر امواج پراشیده را از معادله ریشه دوم دوگانه به­دست می آورد. همچنین روشی برای بهبود بیشتر تصویر چشمه­های پراش­ استفاده می­شود که با به کارگیری پنجره اریب در آن، به­نوعی تابع شباهت محلی را به­صورت تابعی از زمان وزن­دار می­کند. کارایی روش تابع شباهت محلی با استفاده از وزن­دهی پنجره اریب و بدون آن بر روی داده­های لرزه­ای مصنوعی و واقعی بدون اعمال هیچ­گونه تصحیح قطبایی بررسی شده که نتایج حاکی از کانونش و تفکیک­پذیری بهتر پراش­ها در لبه گسل­ها است.

کلیدواژه ها

آشکارسازی گسل, تصویرسازی پراش, برگشتگی قطبایی, تابع شباهت محلی, پنجره اریب, نشانگر پراشندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.